LA GRAN TROBADA DEL CÒMIC NIPÓ
Cultura 29/10/2011

Els samurais envaeixen el Saló del Manga

El Saló del Manga s'obre avui amb els samurais de protagonistes. Serà l'última edició que se celebrarà a l'Hospitalet de Llobregat abans de traslladar-se a Barcelona. La cita del còmic japonès preveu rebre 60.000 visitants.

Israel Punzano
2 min
De gom a gom L'edició del Saló del Manga d'enguany serà l'última  que se celebrarà a La Farga
  de l'Hospitalet per motius de falta d'espai.

Barcelona.Diuen les llegendes que un samurai mai abandonava la catana, ni tan sols en èpoques de pau. Més que una arma, els guerrers japonesos consideraven que l'espasa era una part de la seva ànima. Això ho sap perfectament qualsevol que hagi vist Kill Bill, però més enllà del cinema els samurais es mantenen vius en l'imaginari col·lectiu gràcies als còmics nipons. Aquest cap de setmana, els samurais ressusciten per convertir-se en protagonistes del Saló del Manga, que se celebra des d'avui i fins dimarts a La Farga de l'Hospitalet de Llobregat. Serà l'edició de comiat d'un espai emblemàtic, perquè la cita amb el manga es traslladarà a partir de l'any que ve a la Fira de Barcelona.

La raó del trasllat? La Farga, seu del Saló des del 1997, ha quedat petita per acollir tants aficionats del manga. Enguany esperen rebre 60.000 visitants, segons les previsions de l'empresa organitzadora, Ficomic. En les últimes edicions ja s'havien afegit dos recintes més, el Poliesportiu del Centre -on es fan els concursos i les actuacions musicals- i l'Auditori Barradas -reservat a les projeccions de dibuixos animats-, però el problema de la massificació a La Farga demanava a crits un lloc més gran.

L'Hospitalet, per tant, torna a perdre una batalla en el món de la historieta, perquè fa temps també va presentar la seva candidatura per convertir-se en la seu del futur Museu del Còmic i finalment va anar a parar a Badalona. El director del Saló del Manga, Carles Santamaria, defensa el trasllat perquè, per exemple, aquest any s'han quedat fora de la trobada alguns expositors que volien participar-hi per falta d'espai. Bàsicament, perquè el públic l'ocupa tot: mentre que al Saló del Còmic el visitant només passa una estona dins del recinte, al Saló del Manga s'hi queda tot el dia, perquè els otakus -els fans del manga- són molt participatius i no es perden cap activitat.

A més, el trasllat a Barcelona servirà per augmentar l'oferta cultural de la cita, que ara és sobretot lúdica. "El Saló del Manga s'ha convertit en una festa i si sempre fem el mateix, acabarem avorrint. Tenir un espai més gran a Barcelona ens ajudarà a oferir un programa amb més continguts culturals", diu Santamaria. D'aquesta manera, la trobada tornarà als seus orígens barcelonins, perquè va néixer l'any 1995 com unes jornades dedicades al manga i els videojocs a l'Estació de França.

stats