Publicitat
Publicitat

Música

Manu Chao, Love of Lesbian i Juan Magán, estrelles de la programació musical de la Mercè

L'Antiga Fàbrica Estrella Damm acollirà dues jornades del BAM, però els concerts se celebraran a l'interior del recinte en comptes del carrer. La Fabra i Coats s'estrena com a escenari

88 concerts en onze escenaris repartits per la ciutat: aquesta és l'oferta de la programació musical de la Mercè, que se celebrarà a Barcelona del 22 al 25 de setembre i que té un pressupost d'un milió d'euros, una quantitat similar a la de l'any passat. Com és habitual, hi haurà noms consolidats i emergents, i l'arc estilístic va del pop-rock als ritmes africans. Hi actuaran Manu Chao, Love of Lesbian, Juan Magán, Bebe, el Niño de Elche, Bachar Mar-Khalifé, Animal i Saul Williams, entre d'altres. Tots els concerts són gratuïts.

"Estem molt orgullosos de l'aposta pel talent local i emergent. És una programació variada, consolidada i emergent. Cosmopolita i oberta, però també amb una identitat musical pròpia de la ciutat", ha dit el tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, en una roda de premsa que s'ha fet aquest dimarts a l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub).

Una vegada més, l'oferta es divideix en tres grans eixos: els concerts de la Mercè Música, els del BAM (Barcelona Acció Musical) i els que organitzen les cadenes de ràdio. Es tracta d'una divisió que té a veure sobretot amb la localització i l'aforament dels escenaris: els de la Mercè Música a l'avinguda de la Catedral, el Fòrum, la Fabra i Coats, la plaça de la Mercè i la platja del Bogatell; els del BAM a les places Joan Llongueras i dels Àngels, al Moll de la Fusta i l'Antiga Fàbrica Estrella Damm, i els de les cadenes de ràdio a l'avinguda Maria Cristina (per on passaran artistes com Juan Magan, Bebe, Fangoria i Blaumut).

Nous escenaris a Fabra i Coats i a la plaça de la Mercè

La Fàbrica de Creació Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu, s'estrena com a escenari musical de la Mercè. En un espai amb un aforament per a unes 4.000 persones, Jordi Turtos, director artístic de la Mercè Música, hi programa "propostes per ballar" com ara el senegalès Baaba Maal i una festa llatina amb Tromboranga, La Sonora Libre i La Calor. A més, Fabra i Coats acollirà propostes de tres escoles d'ensenyament musical superior: el Taller de Músics, el Conservatori del Liceu i l'Escola Superior Jam Session. La quarta escola, l'Esmuc, tindrà espai a la plaça de la Mercè, un escenari que substitueix el de la plaça de Sant Jaume, on aquest any no hi haurà concerts. A la plaça de la Mercè es desenvoluparà la programació dedicada a les músiques tradicionals i d'arrel.

L'Antiga Fàbrica Estrella Damm es manté com a escenari de la Mercè, però aquest any els concerts ja no es faran al carrer, sinó a l'interior del recinte, en un espai amb capacitat per a unes 2.500 persones on actuaran Lloyd Cole, Sr. Chinarro, Da Souza, C. Tangana, Triángulo de Amor Bizarro, El Petit de Cal Eril, Saul Williams i Konono n.1, entre d'altres. Pel que fa al concert multitudinari organitzat per Damm a la platja del Bogatell, hi actuaran Ramon Mirabet, Love of Lesbian i Animal, el divendres 23 de setembre.

Nits mestisses al Fòrum i eclecticisme al BAM

Al Parc del Fòrum hi haurà dues nits de caràcter eminentment mestís i festiu. El divendres 23 de setembre hi actuaran Oques Grasses, La Gran Pegatina i La Raíz. Dissabte el gran protagonista serà Manu Chao, al voltant del qual s'ha fet un cartell que també inclou Sra. Tomasa, Dani Lança i Dubioza Kolectiv.

Més recollida és la programació de l'avinguda de la Catedral, amb concerts de Maria Arnal & Marcel Bagés, Alfonso Vilallonga, el prodigi francolibanès Bachar Mar-Khalife, Cathy Claret i Kiko Veneno amb La Banda del Retumbe i el Cuarteto Bético de Cuerdas.

Pel que fa al BAM, la programació perd l'escenari del Fòrum però en guanya dos al Moll de la Fusta. És a dir, aposta per escenaris menys multitudinaris que segurament s'adiuen més amb un cartell "eclèctic, variat i amb grups d'arreu del món", segons diu Marc Campillo, director artístic del BAM. Per les places Joan Coromines i dels Àngels i pel Moll de la Fusta hi passaran el Niño de Elche, Bad Gyal, Outer Space, l'egipci Islam Chipsy, els brasilers Metá Metá, el britànics Flamingods i els francesos Zombie Zombie, entre d'altres.

La relació de l'Ajuntament amb Damm

Durant la roda de premsa d'aquest dilluns, el tinent d'alcalde Jaume Collboni no ha volgut valorar si la relació de l'Ajuntament amb Damm canviarà després que es conegués que els propietaris de l'empresa cervesera  estan negociant amb la Fiscalia per evitar un judici per presumptes delictes contra la hisenda pública, alguns dels quals comesos a través d'un complicat entramat societari amb empreses radicades a paradisos fiscals.

Damm és el principal patrocinador de les festes de la Mercè, organitza els concerts a la platja del Bogatell i l'Antiga Fàbrica Estrella Damm acull concerts de les festes. I cal recordar que l'Ajuntament va aprovar el 20 de maig un decret d'alcaldia segons el qual s'exigirà a les empreses que optin a alguna licitació pública a explicar si tenen vinculació amb paradisos fiscals.

"Nosaltres estem molt satisfets i molt contents que una empresa com Damm doni suport a la cultura de la ciutat. Ja ens agradaria que hi haguessin empreses de la ciutat amb el nivell de compromís que té amb la cultura Damm –ha dit Collboni–. I per tant, a partir d'aquí, les eventualitats judicials que hi hagi d'una forma o altra formen part d'un altre procés i d'un altre àmbit que no és el que ens correspon a nosaltres". Collboni ha afegit: "Per tant, no ho valoraré. És una informació que ha aparegut als mitjans de comunicació. Està en procés i a veure com evoluciona. Reitero el que per mi és substancial, que aquesta empresa ha donat un suport molt important a la cultura de la ciutat i que això s'ha de reconèixer. Després ja veurem quin és el resultat d'aquest procés".

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT