XLIII UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU
Cultura 19/08/2011

La UCE homenatja el lingüista valencià Manuel Sanchis, ferm defensor de la unitat del català

Als 20 anys de la seva mort, Prada ha recordat un dels autors del diccionari català-valencià-balear, compromès també amb el valencianisme cívic

Roger Tugas
2 min

PradaEl principal acte d'avui a la Universitat Catalana d'Estiu ha servit per recordar el filòleg, escriptor i historiador valencià, Manuel Sanchis i Guarner, compromès amb la defensa de la unitat de la llengua catalana i un projecte de valencianisme cívic en el marc dels Països Catalans, amb intervencions d'experts de Catalunya, País Valencià i Illes Balears. La primera aportació l'ha fet el polític i professor de la Universitat de València Josep Guia, que ha recordat la seva trajectòria vital, que arrenca fa un segle, el 1911. De ben jove ja va estudiar l'ús de la llengua arreu del país per a l'Atlas Lingüístico de la Península Ibérica i va participar en l'elaboració de les normes de Castelló, que deixaven clara la unitat del català.

Amb 25 anys, va agafar les armes per defensar la República, el que el va portar posteriorment a la presó durant quatre anys. En sortir-ne, va participar en l'elaboració del diccionari català-valencià-balear i els anys 60 va entrar a l'Institut d'Estudis Catalans. Tota la seva vida va col·laborar activament amb el valencianisme cívic, el que li va fer patir dos intents d'atemptat de l'ultradreta durant la Transició. Finalment, el 1981 va morir d'un atac de cor, malgrat que el seu llegat es manté viu.

Després de Guia, Joan Alegret (Universitat de les Illes Balears) ha concretat la seva tasca a Mallorca posterior a sortir de la presó junt amb el també lingüista -en aquest cas, mallorquí- Francesc de Borja Moll, mentre que Miquel Nicolàs (Universitat de València) ha destacat la seva tasca com a pedagog amant de la paraula. Finalment, en una carta llegida al final de l'acte, Pere Verdaguer (membre de la secció filològica del IEC) ha subratllat que "l'acte d'avui és ampliament merescut" per qui "ha contribuït a defensar la unitat de la llengua catalana i el concepte de Països Catalans".

stats