Premis
Cultura 28/09/2011

Maria del Mar Bonet, Josep Maria Castellet, la USAP i Steve McCurry, premis LiberPress 2011

La cerimònia de lliurament dels premis que atorguen l'Associació LiberPress i la Diputació de Girona se celebrarà el 13 d'octubre a l'Auditori de Girona

Acn
3 min
L'editor Josep Maria Castellet a la seu d'Edicions 62

GironaEl fotoperiodista Steve McCurry, autor d'una d'algunes les fotografies més conegudes del la revista National Geographic, ha guanyat la 13a edició del Premi LiberPress, que organitza l'Associació LiberPress i la Diputació de Girona. La cantant Maria del Mar Bonet, la directora de cinema Agnès Varda i l'assagista Josep Maria Castellet, seran reconeguts també en les categories de Cançó, Cinema i Literatura, respectivament. Els noms dels premiats s'han fet públics aquest dimecres en un acte que ha comptat amb la presència del president de l'Associació LiberPress, Carles Mac-Cragh, i el president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé. La cerimònia de lliurament es farà el pròxim 13 d'octubre a l'Auditori de Girona.

El fotoperiodista Steve McCurry, nascut a Filadèlfia (EUA), ha estat reconegut per la seva "brillant i humanitària carrera fotogràfica, en la qual ha plasmat tant les guerres més cruels com la batalla per la vida que es desenvolupa en el món" així com la seva capacitat per copsar "la llum entre les ombres i la humanitat". Una de les seves obres més conegudes és la imatge de la nena afganesa Sharbat Gula, d'impressionants ulls verds, que va donar la volta al món.

En l'apartat de cinema, Agnès Varda ha estat l'escollida en reconeixement a la seva carrera, marcada per un compromís social i un "profund feminisme" que l'han convertit en una "cineasta única i universal". Els organitzadors han destacat també la seva "energia, entusiasme, curiositat i amor al cinema, la seva intuïció i respecte a l'hora de ser el testimoni de les vides alienes".

El crític i assagista Josep Maria Castellet rebrà el LiberPress Literatura, per la seva "exemplar i intensa vida intel·lectual i literària", durant la qual ha aprofundit en els corrents de la literatura catalana. "Un home imprescindible per a les lletres catalanes, ja que es pot dir que guarda tota la gran, fidel i sensible memòria de la vida literària catalana", assenyala el jurat.

Maria del Mar Bonet rebrà el premi en la categoria de Cançó, per un "vida exemplar, plena de música i de cançons de la terra, per la seva investigació i recuperació de la poesia, de la història i del folklore de les Illes per a la música i la cançó catalanes; per la seva constant denúncia de les injustícies, de la repressió; per la seva coherència en la defensa de la cançó i dels drets de l'home, i per la seva capacitat d'emocionar tothom amb una veu tendra i inigualable".

La USAP, iniciada l'any 1902 com a Associació Esportiva Perpinyanesa, ha estat reconeguda en la categoria de Catalunya, pel seu "excepcional model esportiu i la llarga trajectòria social, perquè integra menuts i grans sota l'activitat esportiva i la bandera catalana, i perquè és la representació de la defensa nacional de la Catalunya del Nord i de la llengua i cultura catalanes, un exemple esportiu i nacional fet amb un compromís i una convicció difícilment superables".

El dibuixant nord-americà Gilbert Shelton, de Texas, també es troba entre els guardonats, en la categoria de Camins. Conegut com a un dels artistes més importants del còmic underground americà i mundial i creador d'Els Fabulosos Freak Brothers i Freddy's Cat, ha estat escollit per la seva "divertida" i "original manera de copsar i caricaturitzar la vida", mentre que l'Escola de Cultura de Pau ha rebut el premi LiberPress Associacions com a "millor exemple" d'entitat catalana de rang internacional que defensa els valors humanitaris i solidaris arreu del món, i per la seva implicació a tots els nivells a fi de solucionar els conflictes i aconseguir el diàleg, la concòrdia, l'entesa, el respecte dels drets humans i, en definitiva, com el seu propi nom diu, perquè promou el desenvolupament, el coneixement i la instauració de la pau, per així aconseguir un món millor, més just i igualitari".

Finalment, també s'ha volgut homenatjar les 17 dones, 'les 17 roses', que van ser assassinades al començament de la Guerra Civil al municipi de Guillena (Sevilla) amb el LiberPress Memorial.

stats