Publicitat
Publicitat

L'escriptora era considerada una de les veus més importants de la poesia valenciana de la segona meitat del segle XX

Mor Maria Beneyto

Poeta i narradora, guardonada l'any 1992 amb el Premi de les Lletres de la Generalitat, Maria Beneyto Cuñat ha mort a València als 85 anys, després de patir una llarga malaltia des de feia temps

Maria Beneyto va néixer a València el 1925 i va passar la seva infància a Madrid. Al començament de la Guerra Civil va tornar a València, on a causa de les idees polítiques de la seva família va patir una dura repressió a mans del bàndol vencedor. Va començar la seva trajectòria literària al voltant de la dècada de 1950, va entrar en contacte amb els escriptors Alejandro Gaos, Pascual Pla i Beltran i Ricardo Orozco i posteriorment amb els cercles d'escriptors valencianistes, entre ells Carles Salvador, Francesc Almela i Vives, Xavier Casp i Miquel Adlert, que constituirien el Grup "Torre".
Entre les seves obres més importants es troben "Cançó oblidada", "Eva en el temps" (1952), "Altra veu" (1952), "Criatura Múltiple" (1954) –premi València de Poesia–, "Aquí" (1956) , "Terra Viva" (1956), "Matilde a l'aire" (1956)-Premi Ciutat de Barcelona de Poesia-i "Antologia general"–Premi Internacional Calvina Testzaroli (Itàlia) el 1956–.
A partir de 1958 es va lliurar a la narrativa, tot i que va publicar algunes obres poètiques com "Vidre ferit de sang" (1977), guardonada amb el premi Ausiàs March el 1976. Entre la seva obra narrativa es troben "La invasió" (1955), "El riu ve creixent" (1960), "La gent que viu al mon" (1966) i "La dona forta", considerada com una de les novel·les en valencià més important de la dècada dels 60.
En declaracions a EFE, el director de la Institució Alfons El Magnànim, Ricardo Bellveser, ha lamentat la "gran pèrdua que per a les lletres valencianes suposa la mort de Maria Beneyto, l'obra suposa una renovació de la lírica valenciana". Bellveser ha indicat que "literàriament, Beneyto representa la primera veu femenina que té la literatura valenciana", i l'ha qualificat com una "gran dona forta" i "arrelada en el desarrelament". Per la seva banda, l'Associació Valenciana de Crítics Literaris (Clau) ha expressat el seu pesar per "tan sensible pèrdua" per a les lletres valencianes.

Atipa't de cultura

Més continguts de

Atipa't de cultura
PUBLICITAT
PUBLICITAT