INSTITUCIONS CULTURALS
Cultura 13/03/2012

Mario Gas evita la polèmica i marxa del Teatro Español a l'estiu

El director Mario Gas ha pactat una "sortida civilitzada" del Teatro Español de Madrid, que ha dirigit vuit anys. "El nou equip de govern vol un altre equip", ha al·legat, i ha negat que aspiri a dirigir el TNC.

Laura Serra
2 min
El director català va glossar la seva trajectòria a l'Español en una roda de premsa multitudinària en què no va treure els draps bruts.

BARCELONA."Me'n vaig content i no frustrat. Recullo la maleta i dic: "«Si no ho he fet millor, és que no n'he sabut»". Així s'acomiadava ahir de la direcció del Teatro Español Mario Gas, que n'ha estat el màxim responsable els últims vuit anys. Marxa per friccions amb el nou equip de govern de l'Ajuntament de Madrid, que encapçala Ana Botella, juntament amb el delegat d'Arts, Fernando Villalonga, i el nou responsable de programació de tots els teatres municipals, Natalio Grueso. "Canvien les estructures i és lògic que vulguin canviar. El nou equip de govern vol un altre equip", va resumir Gas en una roda de premsa multitudinària. El director va assegurar que havia pactat "una sortida civilitzada" del teatre, de manera que es mantindrà en el càrrec fins al 30 de juliol i la programació seguirà intacta. Dels compromisos que havia adquirit fins al desembre, com l'últim muntatge de Daniel Veronese o de María Pagés, alguns podrien perillar, en funció de les retallades pressupostàries.

Gas va fer una extensa repassada al seu exitós pas per l'Español, que en aquest temps ha obert la Sala Petita i les Naves del Matadero, i ha estat un revulsiu en l'oferta teatral de la ciutat (com demostra l'èxit de Follies , en cartell amb les entrades exhaurides), una trajectòria tacada per la polèmica anul·lació de Lorca eran todos de Pepe Rubianes. El director va assegurar que ha intentat "ser fidel al teatre, a l'Ajuntament de Madrid i al públic", tot i que "no es pot ser fidel si no s'és fidel a un mateix", va dir, defensant la seva "ideologia, que no partidisme, com a director escènic".

No va carregar les tintes contra els polítics, però va deixar dit: "No m'agraden les males maneres, ni moltes de les coses que s'han publicat". El director, sense dir noms, es referia a la polèmica de les últimes setmanes sobre les possibles irregularitats en la renovació del seu contracte poc abans del relleu a l'Ajuntament i el seu elevat sou (superior als 100.000 euros a l'any). Gas va defensar que "mai han existit contractes blindats" i que el seu sou "comparat amb d'altres és una nimietat". El director va dir que li "repugna" parlar de diners perquè "mai ha robat un cèntim a ningú".

"No crec en els concursos"

Mario Gas va descartar totalment optar a la direcció del Teatre Nacional. "No crec en els concursos i al TNC es planteja un concurs", va objectar el director. "No em vull presentar a cap concurs, però espero que el director que surti em vulgui tenir en compte de tant en tant", va assenyalar. De fet, Gas va dir que no pensa abandonar Madrid, tot i que tampoc no va poder posar un rumb concret a la seva carrera.

stats