TEATRE
Cultura 12/03/2012

Mario Gas deixa el Teatro Español i en culpa l'equip d'Ana Botella

El director descarta que torni a Catalunya per dirigir el Teatre Nacional i diu que marxa "feliç i gens frustrat"

Ara / Acn
2 min
Mario Gas, aquesta tarda

BARCELONAMario Gas ha anunciat aquesta tarda que deixa la direcció del Teatro Español de Madrid a final de temporada, com ja s'havia avançat divendres. Les desavinences amb l'equip de la nova alcaldessa de Madrid, Ana Botella, i amb el nou gestor del teatre, Natalio Grueso –que s'ocuparà de la programació de l'Español, el Price i el Fernán Gómez, que depenen de l'Ajuntament de Madrid–, han sigut determinants i han pogut més que aquella polèmica del 2006, quan va estar a punt de presentar la dimissió arran de l'anul·lació de les representacions de l'obra 'Lorca eran todos', de Pepe Rubianes. La programació seguirà tal com estava prevista fins al juliol i hi haurà alguns canvis del que estava previst fins al desembre.

Gas s'ha acomiadat "feliç i gens frustrat". En una roda de premsa a la seu del Teatro Español, Gas ha titllat d'"insidioses" les informacions sobre la seva pròrrogra de contracte, que va firmar una setmana abans de marxar l'anterior responsable de Cultura, Alicia Moreno. Les pròrrogues, apunten alguns mitjans, no havien seguit els tràmits previstos i superaven el límit de despesa i el salari màxim que fixa l'Ajuntament per als seus treballadors. Gas ha desestimat les "estranyes teories de contractes blindats". "Mai han existit contractes blindats ni irregularitats", ha sentenciat abans de defensar que el seu salari està en la mitjana del que ha de ser i de reiterar que no té cap mena d'ombra que es pugui retreure a ell mateix.

"Jo no vull que ningú em doni les gràcies", ha dit Gas en roda de premsa a Madrid, on ha assegurat que en aquesta etapa ha "intentat ser fidel al teatre, a l'Ajuntament de Madrid i al públic", però ha recordat que "no es pot ser fidel si no s'és fidel a un mateix". El director ha qualificat de "lògic" que "es canviïn les estructures i es vulgui fer un equip nou", i ha defensat la seva "ideologia, que no partidisme, com a director escènic". Amb tot, sí que ha parlat de "males maneres" sense concretar-ne els autors.

No optarà a la direcció del TNC

El director obre una nova etapa de la qual no en sap el rumb. En tot cas, ha descartat totalment optar a la direcció del Teatre Nacional de Catalunya. "Jo no crec en els concursos, i al TNC es planteja un concurs". "Dir que per transparència un comitè de savis nomenarà a uns i després un consell d'administració a uns altres, conceptualment estic en contra d'això i jo no hi entraré", ha dit taxatiu. "No em vull presentar a cap concurs, i espero que el director que en surti elegit tingui a bé tenir-me en compte de tant en tant", ha dit, però "no optaré a ser director del TNC".

Gas no ha volgut aclarir si pensa traslladar-se a Barcelona de forma definitiva. "Qui ho sap, ja ho veurem", ha afirmat abans d'afirmar que ell "és a Barcelona i a Madrid" i no es pot desvincular de cap de les dues ciutats.

stats