Literatura
Cultura 20/01/2012

Vargas Llosa rebutja presidir l'Institut Cervantes

És el segon cop que l'escriptor rebutja l'oferiment del govern tot i que no tanca les portes a seguir col·laborant amb la institució

Ara
1 min
L'escriptor Mario Vargas Llosa

BarcelonaA través d'una carta remesa a Mariano Rajoy, Mario Vargas Llosa, el Premi Nobel de literatura 2010, ha rebutjat per segon cop l'oferiment del Govern espanyol per presidir l'Institut Cervantes, després que José María Aznar també li oferís l'any 1996. Tot i així, l'escriptor d'origen peruà, de 75 anys, accepta col·laborar amb la institució tal i com ho va fer fa 16 anys. L'escriptor peruà forma part del Patronat de l'institut Cervantes des de fa 20 anys.

L'escriptor, que va obtenir la nacionalitat espanyola el 1993, era pel l'executiu espanyol el candidat ideal per representar la llengua espanyola a tot el món. Vargas Llosa, que continua a Londres de viatge privat, "no realitzarà declaracions" sobre la seva decisió: "No es vol pronunciar",han informat fonts pròximes a l'autor de La fiesta del chivo.

El passat dimecres el govern de Mariano Rajoy va donar a conèixer la seva proposta que Vargas Llosa fos el màxim responsable del Cervantes, creat l'any 1991 per la promoció espanyola i que compta amb 77 centres a 44 països dels cinc continents.

L'escriptor ha participat en nombroses activitats de l'Institut Cervantes com la gira que va dur a terme fa pocs mesos per promocionar la llengua espanyola pel Japó i la Xina. Gran renovador de la narrativa espanyola, les novel·les de Vargas Llosa han seduït a milions de persones a tot el món. La seva producció literària va començar amb obres emblemàtiques com La ciudad y los perros, La casa verde o Conversación en la catedral als anys 60, i ha continuat amb novel·les com La guerra del fin del mundo, El paraíso en la otra esquina o Travesuras de la niña mala.

stats