PATRIMONI
Cultura 16/05/2011

El 30% dels papers de Salamanca tornaran després de les eleccions

La reunió del conseller amb la ministra de Cultura, Ángeles González Sinde també ha servit per impulsar un pla director acompanyat d'un consorci amb les tres administracions per concretar el trasllat del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona a l'antic edifici de la Tabacalera.

Miquel Codolar
2 min

MadridEl conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i la ministra de Cultura, Ángeles González Sinde, s'han compromès a impulsar el pla director perquè el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona s'ubiqui al gran edifici de 40.000 metres quadrats de la Tabacalera. Aquest pla director anirà acompanyat d'un consorci entre el Govern, el ministeri i l'Ajuntament. Aquest compromís, però, no s'ha concretat en cap termini específic. "El que hem fet és anar a posar diversos assumptes a la via", ha exposat el conseller. A principis de mes l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (PSC), va donar dues setmanes de temps al Govern perquè tanqués i es fes càrrec de l'edifici que ocupava l'antiga Tabacalera.

El 30% de l'Arxiu de Salamanca, després de les eleccions

Ferran Mascarell ha aprofitat la primera reunió amb la ministra de Cultura, Ángeles González Sinde, per tractar el retorn dels papers de l'Arxiu de Salamanca, que ha exposat que tornaran aviat perquè "l'impediment" eren les eleccions autonòmiques i municipals que es celebren diumenge vinent. Ha indicat que "ja no hi ha terminis possibles" per esperar el retorn dels documents i per això ha acordat amb la ministra que després de les eleccions es complirà la Llei de la Memòria Històrica que determinava que els documents ja haurien d'haver tornat fa mesos. Ha dit que espera que "no es produeixin més dilacions" perquè a Catalunya "ningú entén com una llei com aquesta pot tardar tant de temps en complir-se". Pel que fa al 20% de documents restants que la comissió de tècnics encara ha d'estudiar, caldrà esperar les decisions polítiques pertinents i la resolució del contenciós que ha interposat la Junta de Castella i Lleó.

Govern i Estat s'explicaran les negociacions per evitar un altre Cas Centelles

Per evitar un altre Cas Centelles que demostra "la ridiculesa de les institucions", Mascarell i Sinde s'han compromès a que a partir d'ara hi haurà "lleialtat" entre les administracions perquè les negociacions tinguin un tracte que no sigui de competència. Per això han definit un mètode de treballar que els ha de permetre "saber l'estat de les negociacions de cada administració en tot moment". Durant la reunió també s'ha tractat altres assumptes com l'Arxiu de la Corona d'Aragó, sobre el que "hi ha voluntat per solucionar l'enquistament que dura des del 1934" i sobre el que la ministra s'ha mostrat "ben disposada". A partir d'ara caldrà determinar "què correspon a cada administració".

stats