Cultura 30/07/2012

Mas i Mas, deu anys de música en directe

El festival Mas i Mas fa 10 anys. Al llarg d'aquest temps s'ha consolidat com a festival eclèctic, amb preus populars i que interessa tant als barcelonins com als turistes que visiten la ciutat.

Antoni Ribas Tur
3 min
Mas i Mas, deu anys de música en directe

BARCELONAEl festival Mas i Mas va néixer per incrementar l'oferta de música en directe a Barcelona. Enguany fa 10 anys com una mostra consolidada i eclèctica que atrau tant el públic local com els turistes que visiten la ciutat a l'agost. Després de rebre 41.000 espectadors el 2011, els organitzadors esperen tornar a superar la xifra de l'últim any, com ja va passar en les edicions anteriors. Fins a l'11 de setembre el festival oferirà 200 espectacles de gèneres tan diversos com la música clàssica, el flamenc, el tango, el jazz i la música electrònica. En total, es faran més de 400 actuacions en cinc espais de la ciutat: el Palau de la Música, les sales Jamboree i Tarantos a la plaça Reial, el Museu d'Història de Barcelona i la sala de concerts Moog.

"Programem concerts en espais de petit format, que tenen un aforament màxim de 130 persones", afirma Joan Mas, el director del festival. "Enguany farem concerts a la sala modernista del Palau de la Música on assaja l'Orfeó Català, que normalment està tancada al públic".

La programació del Mas i Mas s¡acabarà oficialment el 31 d'agost, però els responsables han organitzat un concert especial per celebrar l'Onze de Setembre al Palau de la Música: l'Orquestra Simfònica de Tarragona Camerata XXI, l'Orfeó Català i la soprano Marta Matheu retran homenatge a compositors com Ricard Lamote de Grignon, Eduard Toldrà, Xavier Montsalvatge, Josep Rodoreda, Joan Manén, Josep Vila i Casañas i Francesc Alió.

Tots els matisos del jazz

35 formacions locals i internacional a la sala Jamboree

La programació de jazz de la sala de la plaça Reial arrencarà aquesta nit amb el cubà Roberto Fonseca. "És un dels grans pianistes joves actuals -assenyala Mas sobre aquest intèrpret-. Va començar amb l'orquestra Buena Vista Social Club". El ventall de recitals del gènere que es programen al Mas i Mas és ampli: hi haurà des del jazz més clàssic fins al més avantguardista, amb concerts de formacions com el Benny Golson Quartet, l'Ignasi Terraza Trio, el Marc Ayza Group i Dani Nel·lo.

Els tresors del Palau

Concerts de mitja hora dins d'una joia modernista

El Palau de la Música acull el cicle Palau 30', que es fa a la sala d'assaig de l'Orfeó Català. Dimecres Maria del Mar Bonet i Manel Camp hi presentaran Blaus de l'ànima , el seu últim disc. Dos dies després, però a la sala de concerts, Camp hi tornarà amb el seu trio, Llibert Fortuny i l'Orquestra Camera Musicae. El 30 d'agost Roger Mas hi recuperarà el format petit i l'endemà, a la sala gran, el Palau acollirà la cloenda del festival amb Andrea Motis i el Joan Chamorro Quintet i amb Scott Robinson.

Flamenc als Tarantos

La llegenda de Carmen Amaya, evocada per la seva reneboda

La pel·lícula Los Tarantos , de Rovira Beleta, va immortalitzar la llegenda de la bailaora Carmen Amaya. La sala de la plaça Reial que s'anomena com la pel·lícula reviurà el film amb la reneboda d'Amaya, la mexicana Karime Amaya. "És un remolí", diu Mas.

Electrònica al Moog

La branca del Mas i Mas més coneguda a Europa

La programació de música electrònica del Mas i Mas és una de les línies del festival més conegudes fora de Catalunya. Aquest any ofereix 31 sessions de la música techno més avançada. Obriran foc els britànics Kink & Neville Watson dimecres.

Història i música

Un viatge musical al Museu d'Història de Barcelona

El Museu d'Història de Barcelona presentarà concerts de música clàssica de cambra de mitja hora de durada. El centre contamina el repertori d'aquests concerts: s'hi podrà escoltar des de música barroca del temps de la Guerra de Successió fins a peces del segle XX d'Albéniz, Granados i Manuel de Falla.

stats