Cultura 19/09/2011

Mas assenyala la "homogeneïtzació de l'Estat" i les subvencions com a "enemics" de la creativitat a Catalunya

Assegura que si Catalunya "no hagués estat un país creatiu" avui "no existiria" tal com és

Acn
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha manifestat aquest dilluns que hi ha dos elements que poden ser "enemics" de la creativitat a Catalunya: "la uniformització i l'homogeneïtzació i la subvenció entesa com un dret i no com un estímul". En aquest context, el president Mas ha advertit que Catalunya "forma part d'un Estat que sempre ha tingut aquesta força i voluntat d'homegeneïtzació també des del punt de vista cultura". Així mateix, el cap de l'executiu ha assegurat que si Catalunya "no hagués estat i no fos un país creatiu probablement avui tal com la coneixem no existiria". Mas ha pronunciat la conferència El valor de la creativitat amb la qual s'ha inaugurat la temporada 2011-2012 del Teatre Romea de Barcelona. L'acte ha estat presentat pel president i director de la Fundació Romea, Daniel Martínez i Carles Canut, respectivament.

Pel que fa als "enemics" de la creativitat a Catalunya, Mas ha parlat en primer lloc de la homogeneïtzació. De fet, ha culpat en primer lloc a la voluntat de homogeneïtzació de l'Estat, però ha remarcat que això no és un fenomen estrictament estatal, ja que està present a escala mundial. "Les forces de la uniformització i homogeneïtzació ho poden engolir tot", ha advertit, i ha apuntat que Catalunya té "un punt d'indefensió". Per això, ha considerat que és "un enemic que s'ha de contrapesar amb un alt sentit de la creativitat per fer progressar la identitat col·lectiva".

Ha destacat que l'altre enemic és "la subvenció entesa com un dret i no com un estímul". Ha recalcat que en l'actual moment "això de dir que la subvenció hem pertany pot anul·lar la força creativa del país". Mas ha manifestat que una altra cosa és la subvenció, l'ajut o el crèdit com un estímul. El president de la Generalitat ha advertit que s'acabi fent massa dependent del poder públic el procés creatiu. "I això no és bo", ha remarcat.

En aquesta línia, Mas ha dit que el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, té l'encàrrec "d'intentar que al país hi hagi un gran pacte nacional per la Cultura". El president ha ressaltat que aspectes com aquest també s'hauran d'incloure en aquest pacte "per veure quina és la distribució exacta de funcions entre els uns i els altres i com no es contaminen els processos creatius que hi ha al país i que s'han d'exercir sempre amb el màxim de llibertat possible".

La creativitat, "clau per explicar la pervivència de la nació catalana"

En l'inici de la seva intervenció, el president Mas ha recalcat que el concepte de la creativitat és "clau i crucial" de cara al futur pel país. De fet, ha manifestat que si Catalunya "no hagués estat i no fos un país creatiu probablement avui tal com la coneixem no existiria". Mas ha dit que Catalunya seguiria existint, però "no existiria des del punt de vista dels valors compartits de la societat i des del punt de vista de la seva personalitat col·lectiva i la identitat pròpia i la seva identitat nacional fonamentada en la seva identitat cultural". Ha recalcat que el valor de la creativitat ha esta clau per explicar la pervivència de la nació catalana fonamentada en la cultura i l'existència de la llengua.

stats