Cultura
Cultura 03/10/2012

Ferran Mascarell: "Hem de plantejar un nou model cultural sense un ministeri que tendeix a desaparèixer"

El conseller de Cultura, després de l'anunci de les retallades del govern espanyol, que arriben al 70%, anuncia que es publicarà un document, la Declaració de Barcelona, amb les reclamacions del sector

Ara
2 min

BarcelonaEl conseller de Cultura, Ferran Mascarell, està indignat amb el govern espanyol. Fins al punt que creu que ha arribat el moment de prescindir del seu ministeri de Cultura. Mascarell s'ha reunit amb els responsables i gerents dels principals equipaments culturals per decidir quin és el camí a seguir després que Madrid detallés la lletra petita dels pressupostos. Segons el conseller de Cultura, la reducció de l'aportació de l'Estat espanyol és d'un 70% acumulat en els exercissis del 2011, 2012 i 2013.

"No té sentit ocupar cadires a canvi de res, per tant, s'haurà de reconsiderar el model vigent fins ara i plantejar un nou model", ha dit. Mascarell té la ferma convicció que el Ministeri vol desaparèixer del mapa cultural català: "S'està produint una ofensiva del Ministeri de Cultura destinada a desmarcar-se dels grans equipaments culturals catalans i, en concret, els que estan a Barcelona, que podria desballestar el sistema de grans institucions". A la retallada, se suma l'augment de l'IVA i una llei de mecenatge que continua bloquejada a Madrid.

Aquesta nova estratègia trenca amb el model que s'havia construït des de la Transició: "Catalunya va aconseguir les competències plenes en matèria cultural, però amb un finançament de l'Estat, que volia estar en les institucions culturals" a través de la presència en els consorcis. Mascarell ha defensat avui davant els responsables dels equipaments un nou model cultural: "Podrem comptar amb el govern català, amb el de la capital (Barcelona), amb el públic i amb alguna altra variable".

En les properes setmanes, les administracions i els responsables dels equipaments treballaran en un document, la Declaració de Barcelona, que recollirà les reclamacions del sector.

Madrid vol debilitar Barcelona

El regidor de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, ha criticat durament "la desaparició de les aportacions que l'Estat feia a Barcelona en concepte de capitalitat". Ciurana ha concretat les xifres: "Partien de 20 milions d'euros el 2009, van baixar a 10,6 milions el 2010, 9,5 milions el 2011, 3,6 el 2012, que al final s'han convertit en 1, i zero el 2013", ha assegurat.

Unes xifres que demostren que des de Madrid es vol debilitar Barcelona: "Hi ha una voluntat explícita de debilitar a la ciutat de Barcelona i la seva capacitat com capital cultural", ha assenyalat el regidor de Cultura del consistori barceloní.

Mascarell no ha volgut concretar si el govern català compensarà la retallada del Ministeri: "No entrem en el detall, perquè seria el més senzill i vistós, i ara estem parlant d'alguna cosa greu, el canvi d'un model que s'ha construït en els últims 25 anys".

Les programacions no es veuran afectades

El director del MNAC, Pepe Serra, ha reivindicat que "la cultura és central en un país modern i lliure" i ha criticat el Ministeri de Cultura: "Saber a l'octubre que patirem una retallada del 37% ens col·loca en una situació molt complicada, però el programa serà el mateix, encara que hauran d'inventar models nous".

El director del MACBA, Bartomeu Marí, ha dit que el museu mantindrà tot el nucli de programació. El director de l'Auditori, Joaquim Garrigosa, ha revelat que el projecte de pressuposts tampoc afectarà la programació del centre.

stats