Cultura 20/07/2012

Mascarell es planteja canvis jurídics per minimitzar l'impacte de l'IVA

Laura Serra
2 min

BARCELONA.Els directors i gerents dels grans equipaments culturals públics es van reunir ahir amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, per exposar-li el seu malestar i plantejar possibles solucions. La pujada de l'IVA del 8% al 21% per a la cultura -cinema , arts escèniques i música- els afectarà igual que a les empreses privades. Joan Oller, director del Palau de la Música, afirmava que hauran de pujar el preu de les entrades perquè "tal com estan les institucions, no tenen marge per repercutir-se aquesta pujada". Després de mig matí amb representants del TNC, el Macba, el MNAC, el Liceu, el Teatre Lliure, el TNC, el Mercat de les Flors, L'Auditori i el Palau de la Música, el conseller Mascarell va dir que "el sentiment unànime" és que "l'IVA suposarà una baixada del consum i en lloc de més recursos se'n generaran menys", va dir. Tenint en compte que els teatres i auditoris es financen, en part, gràcies als ingressos per entrades -un autofinançament que la Generalitat exigeix cada vegada superior-, és previsible que no compleixin el pressupost d'aquest exercici ni els pròxims.

Per això Mascarell i els gestors dels equipaments, que tenen personalitats jurídiques diferents -el TNC és una societat mercantil, mentre que el Lliure és una fundació i L'Auditori un consorci-, van parlar "d'estudiar tècnicament com minimitzar l'impacte de l'IVA". Això podria suposar canviar les personalitats jurídiques d'alguns equipaments. La setmana que ve hi haurà una nova reunió estrictament tècnica en què s'analitzarà cas per cas la repercussió de la llei i es buscarà la fórmula més favorable.

La retallada del ministeri no afectarà

Mascarell va afirmar que el sector cultural està "perplex" i "incrèdul" perquè la pujada de l'IVA és un atac "a la jugular" del sistema. Dimecres el secretari d'Estat de Cultura, José María Lassalle, va anunciar als grans equipaments espanyols com El Prado, el Reina Sofía i la Biblioteca Nacional que la despesa de cultura s'havia de retallar en 20 milions d'euros més. El conseller català es va reunir ahir amb representants del ministeri en els patronats del MNAC i el Macba, i no se li va anunciar que aquesta retallada afectés els museus catalans "que ja han fet bé els deures", va dir.

stats