POLÍTICA CULTURAL
Cultura 30/06/2011

Mascarell: "El pressupost de cultura és enormement baix"

El conseller ha presentat els números al Parlament, que suposen una retallada del 12,6% respecte el juny passat. "Content, no ho estic", ha dit

Acn
2 min

BARCELONAEl conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha reconegut que el pressupost en Cultura és "enormement i històricament baix" i ha afirmat que les condicions són "totes negatives". "Content no ho estic", ha assegurat Mascarell durant la compareixença a la Comissió de Cultura i Llengua del Parlament. Davant d'això, el conseller ha promès exprimir "fins l'últim cèntim" del pressupost, que preveu 302,4 milions d'euros, un 12,6% menys respecte el corresponent al juny de l'any passat, i ha demanat ajuda a la resta de grups parlamentaris per "transformar i modernitzar" el sistema cultural públic perquè és "imprescindible" i convèncer el país del valor "simbòlic, creatiu, econòmic i comunitari" de la cultura.

Mascarell està convençut que Govern i oposició tenen un horitzó final compartit que es concreta en aconseguir que Catalunya sigui una comunitat líder en l'àmbit de la cultura a nivell internacional. "Ja ho és però ens és imprescindible ser-ho encara més perquè ens pot donar uns fruits enormes", ha reblat el conseller de Cultura. "No és modèlic el que s'ha fet amb les polítiques públiques culturals i pràcticament tots hem passat pel Govern", ha assegurat Mascarell, que ha instat els grups a fer autocrítica i evitar limitar-se a destruir el que està governant". "Aquesta lògica no ens porta enlloc", ha insistit.

El capítol de les inversions i manteniment del patrimoni és el que pateix una major retallada, superant el 43%, seguida de la variació d'actius financers, que decreix un 36,83% i del capítol d'interessos d'operacions de crèdit amb caiguda del 23,22%. Paral·lelament, la reducció del capítol de despeses de personal del pressupost ha caigut un 3,1%; les despeses corrents un 17,52% i les transferències corrents i aportacions a les entitats un 8,9%.

La despesa en estructura del departament cau un 11,82% i es concreta, sobretot, en una disminució de les despeses en publicacions (58,3%), en conservació i manteniment (54,1%), en dietes, locomoció i trasllats (51,9%), protocol i representació (39,3%) o estudis, informes i treballs tècnics (38,2%), entre d'altres.

Mascarell ha defensat que el 77,6% del pressupost es destina a polítiques socials actives amb el suport a la creació, la producció i la difusió cultural, la preservació del patrimoni i la llengua. En aquesta línia, les aportacions als ens gestors del departament s'incrementaran un 9% i creixerà un 0,3% el foment de la llengua. Per contra, les aportacions a equipaments culturals disminuirà un 13,24% i la protecció i la conservació del patrimoni caurà un 10,6%.

Picabaralla sobre el paper del CoNCA

El conseller Mascarell i la diputada Dolors Camats han protagonitzat una picabaralla sobre qui ha de parlar de l'estat de la cultura a Catalunya. Camats li ha retret que no parlés de números en el pressupost mentre que s'ha limitat a parlar del sector cultural, el que poques hores abans feia el CoNCA. "Qui ho ha de fer", ha afegit.

"De la cultura del país n'ha de parlar el Govern i, sobretot, el conseller de Cultura", li ha respost Mascarell. Pel conseller, l'afirmació de Camats ha estat un "retrocés de notable embargadura". Segons Mascarell, de la cultura se n'ha d'ocupar la política perquè sinó "convertim els pressupostos en cultura en un ornament". Tot i això, ha afegit que "tothom té dret a reflexionar-hi".

stats