CULTURA
Cultura 17/07/2012

Mascarell fa front comú amb tots els sectors culturals en contra de la pujada de l'IVA

Empresaris del cine, el teatre, l'audiovisual i la música s'han reunit aquesta tarda al Parlament per consensuar una postura comuna davant de Madrid

Laura Serra
1 min

BarcelonaPer primera vegada tots els sectors e la cultura s'han reunit i han acordat la seva oposició a la pujada de l'IVA dictada per Madrid divendres passat, que obligarà a gravar les entrades amb un impost que passa del 8 al 21%. Representants del sector del teatre (Daniel Martínez d'ADETCA i Anna Rosa Cisquella de CIATRE), la música (Jordi Gratacòs, dels representants musicals i Carmen Zapata de les sales de concerts), del cinema (Camilo Tarrazón, dels exhibidors i productors de cinema) i l'audiovisual (Ramon Colom, de PROA) s'han reunit, convocats pel conseller Ferran Mascarell, al Parlament.

Mascarell ha dit que faran arribar la seva posició a Madrid, al ministre d'Economia i de Cultura. Ha afirmat que aquesta pujada suposarà "dèficits de consum i dificultat per ser competitius a Europa". "Això hipoteca determinats àmbits culturals", ha afirmat el conseller. Mascarell intentarà influir en el decurs del debat al Congrés d'aquesta i altres mesures fiscals. De fet, ha englobat les demandes de la cultura en les demandes per una millor fiscalitat per a Catalunya, tenint en compte que l'IVA que es recapti amb aquesta pujada no repercutirà al país.

La resta de participants a la reunió, una quinzena, han agraït el gest del Conseller i s'han mostrat preocupats perquè la repercussió de l'IVA al preu de les entrades –que hauran d'aplicar perquè asseguren que tenen marges molt baixos de beneficis– farà baixar el consum. Això, alhora, farà baixar la competitivitat de les empreses –sobretot en comparació amb Europa–, disminuirà el nivell artístic de les programacions i no aportarà guanys de cap tipus al sector, perquè, afirmen, els guanys serviran per pagar els bancs.

stats