Obituari

Mor l'actor austríac Maximilian Schell

Va guanyar un Òscar l'any 1961 per la seva interpretació a 'Vencedors o vençuts?', sobre el judici de Nuremberg

L'actor austríac Maximilian Schell, guanyador de l'Oscar l'any 1961 per 'Vencedors o vençuts?', ha mort als 83 anys en una clínica d'Innsbruck com a resultat "d'una sobtada i greu malaltia", segons ha explicat en un comunicat la seva representant, Patricia Baumbauer.

Schell, que va néixer el 1930 a Viena, va emigrar a Suïssa al 1938, després de l'annexió d'Àustria per part de l'Alemanya nazi, i va obtenir el Globus d'Or i l'Oscar al millor actor protagonista masculí pel seu paper a 'Vencedors o vençuts?' (1961), on va encarnar l'advocat defensor del nazi Hans Rolfe.

Aquesta pel·lícula recreava el judici de Nuremberg en què es va jutjar als jerarques nazis per genocidi i crims contra la humanitat durant la Segona Guerra Mundial. Schell també va aconseguir dues nominacions a l'Oscar, una com a millor actor per 'L'home de la cabina de vidre', el 1976, i una altra al millor actor de repartiment per 'Julia', el 1978.

El primer paper en el qual va aconseguir fama internacional va ser amb 'El ball dels maleïts', de 1957. Nascut en una família de tradició intel·lectual –era fill del poeta i escriptor suís Hermann Ferdinand Schell i l'actriu austríaca Margaret Noe Von Nordberg– va descobrir a una edat molt primerenca seva vocació per l'actuació. Com a actor va participar en més de 90 pel·lícules , va fer incomptables papers teatrals i també va ser productor i director de cinema.