Hisitòria
Cultura 06/12/2010

L'editorial Afers recupera un film inèdit sobre l'exili espanyol

Amb la publicació del llibre Exili, medicina i filantropia. L'Hospital Varsòvia de Tolosa de Llenguedoc i el film Spain in Exile, l'editorial Afers treu a la llum documentació i imatges desconegudes fins ara d'un hospital a Tolosa de Llenguedoc, que va acollir exiliats i guerrillers

Sílvia Marimon
2 min

Barcelona"Senyors i senyores potser desconeixen els fets que mostra aquest documental. No es tracta d'ignorar la veritat, sinó que conèixer-la pot provocar vergonya i malestar". Així comença Spain in exile, un film inèdit fins ara que l'editorial Afers ha recuperat amb l'ajuda del Memorial Democràtic de Catalunya. La pel·lícula va ser rodada al 1946 per un equip de cineastes nord-americans que es van desplaçar fins al sud de França per copsar el retorn dels supervivents espanyols dels camps d'extermini i les miserables condicions de vida dels exiliats a França.

Per la retina de l'espectador es succeeixen les imatges i els testimonis de tot el llegat que va deixar la guerra i el feixisme: vídues, orfes, malalts, mutilats de guerra... Les imatges més estremidores, però, són les de l'Hospital de Varsòvia. Aquest hospital va atendre i acollir molts dels qui fugien de la dictadura l'hivern de 1939. En el film es poden veure les sales amb els malalts, el quiròfan durant una intervenció quirúrgica... L'eficiència i la professionalitat del personal sanitari contrasta amb les pèssimes condicions de l'edifici amb un equipament de segona mà, "arreplegat a base de deixalles", assegura l'editorial.

L'hospital també va acollir a molts dels maquis que van participar en la fallida invasió de la Vall d'Aran de 1944, anomenada Operació Reconquesta d'Espanya. A les sis de la matinada del 19 d'octubre de 1944, armats amb fusells francesos, txecs i alemanys, alguns morters i un antiaeri, uns 3.000 homes van creuar la frontera amb Espanya amb l'objectiu de prendre Viella. Al principi, l'operació va ser un èxit, però en poques hores, les forces franquistes van fer un gran desplegament militar i van encerclar els guerrillers. Els qui no van caure morts o fets presoners i afusellats, van ser utilitzats pels francesos en les seves guerres colonials sota l'amenaça d'extradició.

El set de setembre de 1950, però, es va detenir el personal sanitari de l'Hospital Varsòvia i, en el marc de l'Opération Boléro-Paprika, una operació dels governs francès, espanyol i nord-americà contra les organitzacions comunistes, va ser expulsat del país. Afortunadament, però, un prestigiós cirurgià francès, Joseph Ducuing, va aconseguir aturar-ne el tancament. Amb el temps, l'hospital Varsòvia es va convertir en un modern centre sanitari.

Més informació a www.editorialafers.cat

stats