Música
Cultura 04/12/2012

El Mercat de Música Viva de Vic genera més de tres milions d'euros en contractació

Un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya revela que l'impacte sobre la ciutat i la comarca d'Osona supera els sis milions d'euros

Acn
2 min

VicUn estudi d'impacte econòmic, social i cultural del Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) realitzat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) conclou que el certamen celebrat aquest setembre a la capital d'Osona ha generat més de tres milions d'euros en contractació. També revela que l'impacte turístic a la ciutat i la comarca ha superat els sis milions d'euros.

En total, s'han dut a terme més de 2.000 enquestes a professionals, públic assistent i ciutadans de Vic. Una altra de les dades que recull l'estudi és que per cada euro invertit per les institucions públiques se'n generen 8,3 sobre l'economia i 4,7 sobre la indústria musical. A l'edició del 2012 hi van assistir 131.000 espectadors i més d'un miler de professionals.

L'estudi assenyala que l'MVLab, que engloba tots els concerts i les activitats destinades als professionals, s'ha consolidat com a punt de trobada del sector, assolint així un dels seus objectius estratègics: "Situar-se com un espai de cita obligada per a la indústria musical". Des de l'organització expliquen que l'MVLab destaca "per un marcat caràcter innovador" i és l'aparador per a la presentació de novetats, que en l'edició 2012 han representat el 50% de les propostes.

Pel que fa a la contractació, l'estudi mostra que hi ha hagut una reducció respecte a l'edició anterior, unes dades que l'organització justifica per la crisi econòmica. Així, el pressupost anual per contractació de les organitzacions acreditades amb perfil comprador que van assistir a l'edició 2011 era de 152.844,11 euros de mitjana per organització. En l'edició de 2012, aquesta xifra ha estat de 147.781,64 euros, un 3,31% menys que el 2011.

Aquesta reducció, segons el MMVV, s'explica per la caiguda del pressupost dels ajuntaments, del 38,53%, tot i que apunten que queda compensada pels programadors, sobretot els internacionals, que han augmentat la seva capacitat de contractació mitjana en un 9,29%. És per això que des del MMVV es creu que l'aposta per la internacionalització és "clau" per al sector professional.

L'any 2011 es van signar 747 contractes per valor de 3.455.790 euros. De mitjana, es tracta de tres contractes per organització assistent d'un valor de 4.600 euros. De l'estudi de la UOC també es desprèn que l'MVLab genera un "alt" capital social per a la indústria musical, ja que afavoreix la consolidació i el creixement de les xarxes de relació professional. En aquest sentit, s'observa com les xifres de nous contractes signats per entitat augmenten any rere any. Concretament, el 2011 eren 12,8, i el 2012 han passat a 19,27 contactes nous per cada professional amb perfil comprador. Els professionals amb perfil venedor van passar d'11,6 contactes nous l'any 2011 a 24,46 contactes nous l'any 2012. Aquest increment, segons la direcció, es deu a l'èxit dels 'speed meetings'.

Més d'un 70% dels professionals assistents van declarar la intenció de tornar al MMVV l'any vinent. L'estudi recull que els punts forts que destaquen del Mercat són la xarxa de contactes, la bona organització, la innovació i la qualitat de les propostes musicals, i el fet que és el primer mercat de música a l'Estat.

stats