MÚSICA

Una Mercè amb Manu Chao, Love of Lesbian i Juan Magán

La festa major de Barcelona programa 88 concerts del 22 al 25 de setembre

88 concerts en onze escenaris repartits per la ciutat, i només al centre: aquesta és l’oferta de la programació musical de la Mercè, que se celebrarà a Barcelona del 22 al 25 de setembre i que té un pressupost d’un milió d’euros, una quantitat similar a la de l’any passat. Com és habitual, hi haurà noms consolidats i emergents, i l’arc estilístic va del pop-rock als ritmes africans. Hi actuaran Manu Chao, Love of Lesbian, Juan Magán, Bebe, el Niño de Elche, Bachar Mar-Khalifé, Animal i Saul Williams, entre d’altres. “Estem molt orgullosos de l’aposta pel talent local i emergent. És una programació variada, amb propostes consolidades i emergents. Cosmopolita i oberta, però també amb una identitat musical pròpia de la ciutat”, va dir ahir el tinent d’alcalde d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, en una roda de premsa feta a l’Institut de Cultura de Barcelona.

Una vegada més, l’oferta es divideix en tres grans eixos: els concerts de la Mercè Música, els del BAM i els que organitzen les cadenes de ràdio. Es tracta d’una divisió que, més que estilística, té a veure amb la localització i l’aforament dels escenaris: els de la Mercè Música a l’avinguda de la Catedral, el Fòrum, la Fabra i Coats, la plaça de la Mercè i la platja del Bogatell; els del BAM a les places Joan Llongueras i dels Àngels, el Moll de la Fusta i l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, i els de les cadenes de ràdio a l’avinguda Maria Cristina (per on passaran artistes com Bebe, Fangoria, Blaumut i Juan Magán, la superestrella badalonina de l’electrollatí).

Nou escenari a Fabra i Coats

La Fàbrica de Creació Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu, s’estrena com a escenari musical de la Mercè, d’acord amb el propòsit de descentralització de l’equip municipal. En un espai amb un aforament per a unes 4.000 persones, Jordi Turtós, director artístic de la Mercè Música, hi programa “propostes per ballar” com ara el senegalès Baaba Maal i una festa llatina amb Tromboranga, La Sonora Libre i La Calor. A més, Fabra i Coats acollirà propostes de tres escoles d’ensenyament musical superior: el Taller de Músics, el Conservatori del Liceu i l’Escola Superior Jam Session. La quarta escola, l’Esmuc, tindrà espai a la plaça de la Mercè, un escenari que substitueix el de la plaça de Sant Jaume, on aquest any no hi haurà concerts per la complicada gestió d’un espai on se celebren moltes activitats durant les festes. A partir d’ara a la plaça de la Mercè es desenvoluparà la programació dedicada a les músiques tradicionals i d’arrel que abans acollia la de Sant Jaume.

L’Antiga Fàbrica Estrella Damm es manté com a escenari de la Mercè, però aquest any els concerts ja no es faran al carrer, sinó a l’interior del recinte, en un espai amb capacitat per a unes 2.500 persones on actuaran Lloyd Cole, Sr. Chinarro, Da Souza, C. Tangana, Triángulo de Amor Bizarro, El Petit de Cal Eril, Saul Williams i Konono N.1, entre d’altres. Pel que fa al concert multitudinari organitzat per Damm a la platja del Bogatell, hi actuaran Ramon Mirabet, Love of Lesbian i Animal, el divendres 23 de setembre.

Al Parc del Fòrum hi haurà dues nits de caràcter eminentment mestís i festiu. Divendres 23 hi actuaran Oques Grasses, La Gran Pegatina i La Raíz. I dissabte el gran protagonista serà Manu Chao, al voltant del qual s’ha fet un cartell que també inclou Sra. Tomasa, Dani Lança i Dubioza Kolectiv. Més recollida és la programació de l’avinguda de la Catedral, amb concerts de Maria Arnal & Marcel Bagés, Alfonso Vilallonga, Cathy Claret, el prodigi francolibanès Bachar Mar-Khalife i Kiko Veneno amb La Banda del Retumbe i el Cuarteto Bético de Cuerdas.

Pel que fa al BAM, la programació, amb menys pes d’influència anglosaxona, perd l’escenari del Fòrum però en guanya dos al Moll de la Fusta. És a dir, aposta per escenaris menys multitudinaris que segurament s’adiuen més amb un cartell “eclèctic, variat i amb grups d’arreu del món”, segons explica Marc Campillo, director artístic del BAM. Per les places Joan Coromines i dels Àngels i pel Moll de la Fusta hi passaran el Niño de Elche, Bad Gyal, l’egipci Islam Chipsy, els brasilers Metá Metá i els francesos Zombie Zombie, entre d’altres.

Durant la roda de premsa Collboni no va voler valorar si la relació de l’Ajuntament amb Damm canviarà després que es conegués que els propietaris de l’empresa cervesera estan negociant amb la fiscalia per evitar un judici per presumptes delictes contra la hisenda pública. “Nosaltres estem molt satisfets i molt contents que una empresa com Damm doni suport a la cultura de la ciutat. Reitero el que per a mi és substancial, que aquesta empresa ha donat un suport molt important a la cultura de la ciutat i que això s’ha de reconèixer. Després ja veurem quin és el resultat d’aquest procés”, va dir.

Més continguts de