Cultura 30/07/2011

Els Estats Units retornen a Egipte 19 peces arqueològiques de la tomba de Tutankamon

Entre les peces destaquen, pel seu valor, un gos de bronze, de no més de dos centímetres d'altura, un braçalet de lapislàtzuli, en forma d'esfinx, i un collaret

Efe
1 min
Entre les peces retornades a Egipte un braçalet de lapislàtzuli en forma d'esfinx

El CaireEl Metropolitan Museum de Nova York ha retornat a Egipte 19 peces arqueològiques pertanyents a la tomba del faraó Tutankamon (1336-1327 aC), ha informat avui el Consell Suprem d'Antiguitats Egípcies (CSA). L'anunci l'ha fet el secretari general del CSA, Mohamed Abdel Maqsud, en un comunicat en què ha precisat que el sotsdirector del Departament d'Arqueologia Egípcia, Atef Abul Dahab, arribarà al Caire des dels Estats Units dimarts que ve amb les antiguitats. El Metropolitan va decidir lliurar aquests objectes a Egipte, després d'una sèrie de negociacions entre responsables egipcis i nord-americans. El CSA ha avançat, també, que les 19 peces s'exposaran amb la resta de les antiguitats pertanyents a Tutankamon, al Museu Egipci del Caire.

Abdel Maqsud ha destacat el bon gest del museu novaiorquès, especialment després que aquesta institució s'ha convertit en un aliat important del CSA a l'hora de recuperar peces arqueològiques, tretes il·legalment fora d'Egipte. En aquest sentit, el responsable egipci ha recordat que, en el passat, el Metropolitan va proporcionar a Egipte informacions que van ajudar a recuperar un tros de granit que formava part del temple faraònic de Karnak, ubicat a Luxor.

Entre les peces destaquen, pel seu valor, un gos de bronze, de no més de dos centímetres d'altura, un braçalet de lapislàtzuli, en forma d'esfinx, i un collaret. Els 19 objectes, de dimensions reduïdes, els van trobar a la tomba de Tutankamon, descoberta per l'arqueòleg britànic Howard Carter el 1922 a la riba oest del riu Nil, a la localitat monumental de Luxor, situada a uns 700 quilòmetres al sud de la capital. En aquell moment, el govern egipci permetia als arqueòlegs que treballaven amb recursos propis quedar-se una part substancial dels seus descobriments.

stats