LITERATURA
Cultura 07/09/2012

Michael Connelly, premi RBA de novel·la negra

Va començar a escriure motivat per Raymond Chandler i James Ellroy. Dues dècades després de la primera novel·la, Michael Connelly ha rebut el premi RBA de novel·la negra, dotat amb 125.000 €.

Jordi Nopca
2 min
La caja negra està protagonitzada pel detectiu Harry Bosch, el personatge principal d'una sèrie de novel·les que arriba al divuitè lliurament.

BARCELONA."Al meu país la novel·la negra no està tan ben valorada com aquí. És un somni que un llibre escrit per un nord-americà i ambientat a Los Angeles sigui tan ben rebut en un lloc tan llunyà com Barcelona". Aquestes van ser les primeres paraules que ahir va dir Michael Connelly (Filadèlfia, 1956), que ha aconseguit el sisè premi RBA de novel·la negra -dotat amb 125.000 euros- amb La caja negra . La traducció castellana del llibre es publicarà pròximament: la diferència respecte a l'any passat és que no n'hi haurà versió catalana, ni a càrrec de La Magrana, el segell català del grup, ni tampoc de Club Editor, que fins ara havia publicat tres de les seves novel·les. Connelly ha recollit el premi pocs dies abans que arribi a les llibreries El último coyote , una novel·la del 1994 que publicarà Roca, que actualment compta amb 13 títols de la bibliografia de l'autor nord-americà.

Un detectiu en plena forma

La caja negra està protagonitzada per Harry Bosch, el detectiu amb què Connelly va debutar l'any 1992. "És una gran sort haver pogut anar treballant gairebé en temps real l'envelliment de Bosch", comentava Connelly, que en dues dècades ha escrit divuit novel·les conduïdes per aquest personatge de la vella escola, incapaç de familiaritzar-se amb les noves tecnologies i cada vegada una mica més desencantat de la feina i de la vida. "Harry Bosch canvia força en aquesta novel·la. Envelleix bé. Fa tres llibres va començar a sentir-se atemorit: tenia por de no poder transmetre la seva missió vital a la seva filla. Com ja saben, l'objectiu de Bosch és eliminar el mal del món". La vint-i-cinquena novel·la de Connelly està ambientada a la ciutat de Los Angeles l'any 2012, però l'assassinat que el detectiu ha d'investigar va tenir lloc l'any 1992, durant els avalots que van acabar amb 54 morts i centenars de ferits. "En aquella època jo em dedicava al periodisme de successos, i vaig estar a punt de perdre la vida durant un dels incidents -va recordar Connelly-. El llibre no és obertament polític, però hi ha un subnivell narratiu que analitza el moment econòmic i polític actual i intenta mostrar que hi ha moltes condicions que, 20 anys després dels avalots, tornen a repetir-se. Em pregunto si podria tornar a passar".

stats