Cinema
Cultura 20/05/2012

Michael Haneke commou Canes amb una història d'amor i de mort

El cineasta austríac és ovacionat pel seu nou film, 'Amour', el relat de l'agonia d'un matrimoni octogenari interpretat per Jean-Luist Trintignant i Emmanuelle Rivas

Xavi Serra
1 min
Michael Haneke i els protagonistes d''Amour'

CanesAl Festival de Canes s'espera sempre amb interès la nova pel·lícula d'un autor que va conquerir la Palma d'Or amb l'anterior treball ('La cinta blanca'), encara més si és un director de la talla i reconeixement internacional de Michael Haneke. El cineasta austríac, arquitecte de malsons angoixants de la pantalla gran com 'Fanny games' o 'La pianista,' vira en els seu darrer treball, 'Amour', cap a un registre més intimista i contingut del que és habitual en ell. Haneke posa en imatges agònica travessia d'un matrimoni octogenària quan la degradació física i intel·lectual de la dona (Emmanuelle Rivas) fa acte de presència i el seu marit (Jean Luis Trintignant) se n'ha de fer càrrec. La pel·lícula ha causat una forta impressió en el festival, emportant-se l'ovació més calurosa d'aquesta edició.

En la roda de premsa posterior, Haneke no ha semblat massa interessat a generalitzar la tragèdia que viu aquesta anciana parella. "No volia assenyalar cap problema de la societat", ha explicat el cineasta. "No faig cinema per aquest motiu. Simplement, arriba una edat en què, per força, t'has d'enfrontar al dolor i la mort d'éssers estimats, i és una situació molt difícil per a qualsevol".

A 'Amour' fa el seu retorn a la gran pantalla el gran actor francès Jean Luis Trintignant, retirat del cinema des de fa 12 anys. L'intèrpret ha explicat que en els últims anys ha preferit treballar en el teatre. "El paper que Michael em va oferir, però, era tan extraordinari que no em vaig poder negar. I ha estat una experiència molt bella i molt trista alhora. Però no la tornaré a repetir", ha rematat l'actor.

stats