CINEMA

Premi pel cinema "ombrívol" i "consolador" de Michael Haneke

El jurat destaca la "radical sinceritat i aguda observació" del cineasta austríac, que ha afirmat: "Em sento honrat pel Príncep d'Astúries"

El director de cinema i guionista austríac Michael Haneke , que ha estat guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries de les Arts 2013 , ha afirmat des de Brussel·les que se sent " honrat " per haver estat distingit amb aquest "important " guardó perquè, apunta, " el Príncep d' Astúries (de les Arts ) ja l'han rebut persones importants i és a més un bon missatge per al cinema " .             

Els membres del jurat han destacat que les pel·lícules de Haneke constitueixen " una original i personalíssima aproximació de radical sinceritat, aguda observació i extrema subtilesa a problemes fonamentals que ens afecten individual i col·lectivament". Han afegit que el director austríac "il·lumina i dissecciona amb enlluernadora mestria aspectes ombrívols de l'existència com la violència, l'opressió i la malaltia" i que els afronta "amb extraordinària sobrietat formal alhora que obre espais a la persistència consoladora de l'amor, la confiança i el compromís".

El jurat també ha subratllat que la seva filmografia, en c ontínua evolució, ressalta per la seva "prodigiosa virtut" en l'elecció dels intèrprets. Amb tot, conclouen que Haneke s'ha convertit en una referència "capital" de la cinematografia contemporània.