Cultura 09/06/2011

Mig miler de persones es concentren a Barcelona en contra de l'eliminació de les línies d'ensenyament valencià

Òmnium Cultural alerta que el model d'aprenentatge en llengua catalana "corre perill"

Acn
2 min

BarcelonaMig miler de persones s'han concentrat aquest dijous a la plaça del Rei de Barcelona en contra de l'eliminació de les línies d'ensenyament valencià que vol impulsar Francisco Camps. La concentració s'ha fet simultàniament a la que els valencians han realitzat al seu territori. Convocades per somescola.cat i Òmnium Cultural i mostrant pancartes en què es podia llegir 'Si al valencià', 'Si a l'ensenyament en català' i 'Assumiràs la veu d'un poble', 500 persones han mostrat el seu total rebuig a la política lingüística que vol impulsar Francisco Camps. Després de la lectura d'una manifest els concentrats han fet uns minuts d'aplaudiments per mostrar la seva solidaritat amb el poble valencià.

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha considerat una "agressió" contra l'escola catalana la voluntat del govern valencià d'implantar un únic model d'ensenyament plurilingüe que asseguri la mateixa proporció d'assignatures impartides tant en valencià, com anglès i castellà, garantint un mínim d'un 33%, cosa que provocaria que els estudiants valencians deixarien de tenir la possibilitat d'estudiar en programes d'incorporació progressiva de la llengua pròpia i programes d'ensenyament en valencià, habituals en zones de domini lingüístic valencià.

Casals ha afegit que no és només una defensa del seu model sinó també del d'immersió lingüística catalana. "Sabem que si no ens defensem mútuament el que els hi està passant a ells ens pot passar a nosaltres", ha declarat.

El vicepresident de l'entitat, Vicent Sanchís, ha afegit que el model d'ensenyament "ha funcionat amb molt d'èxit" fins ara i ha acusat el PP de voler implantar un "descafeïnat model trilingüe" que, degut a la falta de mestres, "s'acabarà fent en castellà".

Sanchís ha llegit el manifest de la protesta en què s'alerta que les recent sentències sobre el model d'immersió lingüística a les escoles catalanes i les voluntats anunciades per Camps al País València i Ramón Bauzá a les Illes Balears demostren que el model d'ensenyament en llengua catalana "corre perill en els territoris on es pròpia".

Afegeix que això també posa en risc el model de cohesió social i qualitat pedagògica i defensa que fins ara els resultats demostren que els alumnes de línies en valencià han obtingut resultats en coneixement de valencià, castellà i anglès "notablement millors" que els que han tingut els que han seguit l'escolarització amb el castellà com a llengua vehicular a l'aula.

stats