Cultura 22/03/2015

Milers de persones assisteixen al funeral de Ricard III cinc segles després de la seva mort

Les seves restes es van trobar sota un aparcament i ara es dipositaran a la catedral de Leicester

Efe
2 min
El comiat de Ricard III, 500 anys després de mort / EFE

LONDRESMilers de persones han presenciat avui a Leicester i els seus voltants la processó fúnebre d'un rei mort fa més de cinc segles, Ricard III (1452-1485), les restes del qual van ser trobades en aquesta ciutat del centre de Anglaterra el 2012.

El senzill fèretre de fusta on descansen els ossos del monarca va efectuar el seu últim viatge cap a la catedral de Leicester, el temple on se'ls donarà sepultura d'aquí a quatre dies en una cerimònia que ressaltarà la seva importància en la història d'aquest país. D'alguna manera, el Regne Unit vol tornar enrere en el temps i donar a Ricard III un enterrament més apropiat que el que va tenir després de la seva mort i, sobretot, un lloc de repòs més digne que el subsòl de l'aparcament municipal on va ser trobat fa tres anys.

Cinc segles després de la seva mort –l'última d'un rei anglès en el camp de batalla–, un dels descendents de la família, el fuster Michael Ibsen, s'ha encarregat de construir el taüt de fusta de roure procedent del Ducat de Cornwall, treball per al qual ha utilitzat tècniques que es remunten al segle XV.

Durant anys, la societat ha fet campanya perquè s'excavés en aquest aparcament, perquè és on hi havia part de l'antic monestir on el sobirà va ser enterrat per primera vegada. Després de trobar les restes, les proves que es van comparar amb l'ADN dels descendents de la germana gran del monarca van confirmar la identitat de Ricardo III. La seva mort havia significat la fi de la Guerra de les Dues Roses (1455-1485) entre els partidaris de la Casa de Lancaster i de la Casa de York.

El servei religiós al temple ha estat oficiat pel cardenal Vincent Nichols, arquebisbe catòlic de Westminster, en atenció a la fe catòlica que professava el monarca, que va viure dècades abans de la reforma de l'església d'Anglaterra, durant el regnat d'Enric VIII.

El fèretre romandrà ara exposat a l'església durant els següents quatre dies, fins que dijous se celebrarà una cerimònia d'enterrament en la qual participarà l'arquebisbe de Canterbury, el anglicà Justin Welby, així com representants de l'Església Catòlica i d'altres religions. Durant aquest acte el dijous està previst que es llegeixi un missatge de salutació enviat per la reina Isabel II.

Sigui com sigui, Ricard III descansarà a partir de llavors en un entorn digne d'un rei, 530 anys després d'aquell 22 agost 1485, quan a llom d'un cavall blanc, liderava a prop de 10.000 soldats que s'enfrontaven a l'exèrcit d'uns 5.000 homes que havia reunit Henry Tudor, futur Enric VII. Malgrat la seva inferioritat numèrica, les tropes del gal·lès van prendre avantatge en la batalla i el rei es va veure obligat a llançar-se amb la cavalleria en un últim intent evitar la derrota. L'anàlisi de les restes de Ricard III ha revelat que va patir diverses ferides al seu cos, incloses vuit a la cap, cosa que apunta que en algun moment del combat va perdre el casc i que els seus enemics van acabar sense pietat amb ell.

stats