LLIBRES

L'imperi Larsson

'Millennium' ha recaptat 20 milions d'euros des de la seva publicació

30 milions d'exemplars venuts en tot el món suposen un bon pessic. El primer informe d'Hisenda de l'empresa dels Larsson porta un grapat de zeros.

Quan va morir, la fatídica tarda del 9 de novembre de l'any 2004, Stieg Larsson no podia ni imaginar-se l'èxit que tindrien les seves novel·les. Aleshores, cap de les entregues de Millennium no havia vist la llum. Els beneficiaris de la seva publicació van ser els seus dos hereus legals, el seu pare Erland i el seu germà Joakim, que l'any 2008 van constituir la companyia Maggliden AB. Enguany s'han fet 20 mesos des de la seva fundació, i per a una empresa sueca això suposa fer la primera declaració d'Hisenda. El resultat indica que, des de la seva aparició, la saga ja ha generat 20 milions d'euros.

L'empresa ha pagat cinc milions d'impostos. De la resta, 1,6 milions seran donats a la revista Expo , que des de la seva creació ha patit dificultats econòmiques en més d'una ocasió, i la continuïtat de la seva edició ha perillat seriosament. Amb aquesta dotació, Expo s'assegura poder seguir sortint una bona temporada. La família Larsson també ha donat 170.000 euros a les ONG que treballen per ajudar dones maltractades i a la Creu Roja. També ha donat 60.000 euros a la Federació de Periodistes sueca, amb la finalitat d'ajudar professionals del gremi amenaçats.

Però recordem que aquesta no és l'única notícia que té la família de l'escriptor a l'ordre del dia. Eva Gabrielsson era la parella de Larsson, tot i que no estaven casats. És per això que, per falta de testament, el pare i el germà s'han quedat la fortuna. Gabrielsson es proposa acabar la quarta i última part de Millennium , que Stieg va deixar a mitges, tot i que això ha generat un nou conflicte amb els hereus, especialment després de la publicació de la biografia de Millennium, Stieg et moi a França.

Més continguts de