Cultura 30/10/2018

El ministeri de Cultura vol prohibir la revenda d'entrades

L'objectiu és que no es puguin vendre entrades a un preu superior al de les originals

Núria Juanico
2 min
Bruce Springsteen, durant un concert a Barcelona el 2012

BarcelonaLa batalla de les promotores de concerts contra les plataformes de revenda d’entrades està més a prop de traslladar-se al territori legislatiu. El ministeri de Cultura i les comunitats autònomes van presentar ahir un informe sobre la revenda d’entrades que, entre altres solucions, planteja la prohibició a escala estatal quan la revenda sigui habitual i lucrativa. D’aquesta manera es vol posar fi a la venda d’entrades a preus superiors a l’original i combatre les pràctiques de les plataformes que, de forma recurrent, adquireixen grans paquets de tiquets online i n’encareixen els preus exponencialment amb finalitats especulatives. La intenció del ministre de Cultura, José Guirao, és impulsar “un marc general” per abordar aquesta problemàtica “amb la màxima rapidesa”. El ministre, tanmateix, va matisar ahir a la conferència sectorial de Cultura a la Biblioteca Nacional de Madrid que “ja es veurà si és una llei o un decret llei”.

Sigui com sigui, la regulació podria passar també per la imposició als promotors de l’emissió d’entrades nominatives a concerts de gran afluència, que és on s’han detectat més problemes, i establir sancions en cas que es detecti revenda il·legal. A Catalunya, de fet, l’opció de les entrades nominatives ja s’ha portat a terme en algunes ocasions. L’any passat, per exemple, Ticketmaster i els promotors Live Nation i Doctor Music van optar per aquest sistema al concert d’U2 per lluitar contra l’especulació i el frau. Segons l’estudi de Cultura presentat davant la sectorial, la normativa aplicable actualment a les activitats de venda i revenda telemàtica resulta “insuficient, fragmentària i confusa”.

El model de Bèlgica i França

El nou marc normatiu que proposa Guirao seria semblant als models que ja funcionen en països com Bèlgica i França. A Espanya, només Galícia prohibeix la revenda telemàtica d’entrades, mentre que a Catalunya, Andalusia, Navarra i Madrid, entre altres comunitats, es prohibeix la revenda al carrer. Amb la proposta d’un nou marc normatiu, el ministre deixa la porta oberta perquè algunes comunitats acabin adaptant la regulació a situacions particulars.

En aquest sentit, la conselleria de Cultura -que ha format part de la comissió per redactar l’informe però per motius interns no va assistir a la conferència sectorial- va explicar ahir a l’ARA que està a l’espera de conèixer els detalls de la futura llei per veure com s’aplicaria a Catalunya. “És un problema que s’ha d’afrontar, però primer caldrà estudiar la proposta del ministeri abans de desplegar-la”, afirmen fonts de la conselleria.

El 2016, la Generalitat va reprendre el projecte de llei d’ordenació de les activitats d’espectacles públics i recreatives (que havia quedat encallat en la legislatura anterior), que prohibia la venda i la revenda d’entrades d’activitats lúdiques o culturals tant entre particulars com a través de plataformes tecnològiques si la transacció no havia sigut autoritzada pels organitzadors. El projecte de llei, però, es va paralitzar amb l’aplicació de l’article 155 l’octubre passat, de manera que no es va arribar a aprovar al Parlament.

stats