ART
Cultura 20/12/2010

El ministeri de Cultura compra nou taules d'un retaule gòtic per al MNAC

Les taules provenen de l'església de Sant Miquel de la Seu d'Urgell. Amb aquesta adquisició, el museu podrà reconstruir gairebé tot el retaule, que es va vendre per parts al principi del segle XX

Redacció
1 min

BarcelonaEl ministeri de Cultura ha adquirit per al MNAC nou peces del retaule de Sant Miquel i Sant Pere, procedents de l'altar major de l'església de Sant Miquel de la Seu d'Urgell (Alt Urgell), després d'un llarg procés de negociació. Segons el ministeri de Cultura, amb aquesta adquisició, valorada en 600.000 euros, s'ha aconseguit la recuperació de la gairebé totalitat del retaule.

La història del retaule és llarga i accidentada. Datat al segle XV, al principi del segle XX se'n van vendre diferents parts a particulars, cosa que va causar la seva dispersió. El 1907, el llavors Museu d'Art de Catalunya, antecedent del MNAC, va poder adquirir el compartiment, presidit pels sants titulars i dues taules laterals amb escenes narratives, i el 1956 va comprar una altra taula del conjunt.

Les converses –a tres bandes entre el MNAC, el particular i el ministeri de Cultura– van començar el 1997 i van durar tretze anys, fins que es va arribar a un acord. Ara, només falta recuperar el bancal o faldó, que forma part de la col·lecció del Museu Nacional de San Carlos de México.

El retaule, molt ben conservat, és un exemple excepcional de la gran envergadura que assolien els retaules catalans a la primera meitat del segle XV i té com valor afegit la conservació del contracte original de l'encàrrec signat el 1433 pel rector i els pintors.

stats