Cultura 05/01/2012

Miquel Barceló guanya el premi Penagos de dibuix

Segons el jurat, pel pintor mallorquí el dibuix és un "instrument fonamental de treball i un testimoni de la seva exploració plàstica"

Efe
2 min
Miquel Barceló descriu Mali en el seu quadern de viatge a Los pasos dobles .

MadridEl pintor mallorquí Miquel Barceló ha guanyat el premi Penagos de dibuix que atorga la Fundació Mapfre a la trajectòria d'un creador que al llarg de la seva carrera hagi prestat una especial atenció a aquesta disciplina. Segons informa avui Mapfre, el jurat va estar format per Alberto Manzano –president de la fundació–, Pablo Jiménez Burillo –director general de l'Institut de Cultura de la Fundació Mapfre–, Francisco Calvo Serraller, Eugenio Carmona, Juan Fernández-Layos, Julián Grau, Leandro Navarro, Estrella de Diego i María Dolores Jiménez Blanco.

Segons ha manifestat la fundació, la producció de Barceló es caracteritza per "un constant diàleg amb allò orgànic, material i animal, que interaccionen amb l'obra per modificar-la i convertir-la en quelcom viu i canviant". La ingent tasca de Barceló en el camp del dibuix, afegeix la nota, "és un instrument fonamental de treball i el testimoni de la seva exploració plàstica, i recull la seva inspiració en els paisatges i la gent que coneix a la seva Mallorca natal, en les seves llargues estades a Àfrica i en els seus nombrosos viatges". El premi Penagos de dibuix va ser creat el 1982 en memòria del dibuixant Rafael de Penagos (Madrid, 1889-1954), que està considerat com el representant més important del moviment de renovació que es va produir en el camp de la il·lustració gràfica espanyola als anys 20 i 30.

El tret de sortida del reconeixement internacional de Barceló el va donar la seva participació a la Biennal de Sao Paulo del 1981 i el va consolidar, el 1982, el seu pas per la Documenta de Kassel i per diverses edicions de la Biennal de Venècia. Dins el vessant de Barceló com a dibuixant i il·lustrador destaquen les obres sobre la Divina comèdia, de Dant, així com els seus nombrosos quaderns de dibuixos realitzats a Àfrica o l'Himàlaia. I entre la seva obra recent sobresurten la decoració de la cúpula de la Sala XX del Palau de les Nacions Unides a Ginebra, la capella de Sant Pere a la catedral de Palma de Mallorca i l'espectacle de dansa Paso doble. Entre altres reconeixements, Barceló ha rebut el Premio Nacional d'arts plàstiques (1986), el Príncep d'Astúries de les Arts (2003) i el premi Sorolla de la Hispanic Society of America de Nova York (2007), i ha sigut nomenat doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears (2001).

stats