Música
Cultura 12/02/2013

Els Miralls de Dylan amb Pascal Comelade, Els Catarres i Lax'n'Busto presentaran en primícia treballs al Strenes

La primera edició del festival de música programa més de 50 actes a diferents espais de Girona de l'11 al 21 d'abril

Acn
2 min
Cartell Inaugural Strenes / ACN

GironaStrenes encetarà el programa amb grups com Els Miralls de Dylan, Els Catarres o Lax'n'Busto, que presentaran en primícia els seus treballs al festival, que neix amb la voluntat d'agrupar el major nombre d'estrenes de gira i espectacles del primer semestre de l'any, amb la intenció de ser font de la cultura musical catalana.

S'han programat 50 actes arreu de la ciutat de l'11 al 21 d'abril, amb artistes com Maria del Mar Bonet, Cesk Freixas, Albert Pla o Love of Lesbian, entre d'altres. El director, Xavi Pascual, explica que "el festival s'emmiralla en els festivals de cinema, on el públic hi va per veure abans que ningú pel·lícules que s'estrenen de forma absoluta". L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha destacat que és un festival que neix amb "vocació de ser un referent" i que presenta una proposta "ambiciosa però realista".

El festival té un pressupost de 150.000 euros; 30.000 els aporta l'Ajuntament de Girona, i també hi participa la Generalitat, la Diputació de Girona i diverses empreses patrocinadores.

La programació

El cartell arrenca amb el concert inaugural que faran Els Miralls de Dylan (Gerard Quintana i Jordi Batiste) amb el músic Pascal Comelade el dijous 11 d'abril al Teatre Municipal. Altres estrenes que acollirà el festival seran l'inici de gira de Lax'n'Busto, la presentació del disc d'Els Catarres 'Tot és més senzill', la presentació en solitari de Xarim Aresté amb 'Lladregots', i la presentació del nou disc de Delafé y las Flores Azules. També avançaran cançons dels seus nous treballs Marina Rossell, Beth o Miqui Puig. Refree, Mates Mates i Joan Colomo avançaran temes del nou disc de Minimúsica.

Pel festival també hi passaran altres noms importants que han creat concerts especials pensats per al festival. Maria del Mar Bonet farà un concert juntament amb la Jove Orquestra de l'Auditori de Girona per repassar els seus grans èxits. Cesk Freixas farà un concert amb convidats especials i amb component social, i Sidonie faran un concert en format trio.

Segons un dels membres de la comissió artística, Lluís Gendrau, el festival té la capacitat d'atraure "grans noms", però també es pot convertir en un bon aparador per a nous grups. Per això han organitzat una secció amb propostes de nous grups musicals. D'aquesta manera el festival també vol ser una oportunitat perquè programadors i mànagers aprofitin per fer contactes. En aquesta secció s'hi ha inclòs Bikimel, Pulpopop, Juanjo Bosk, Bremen, Suite o Núria Total, entre d'altres.

Strenes també ha apostat per donar sortida als músics gironins, i durant els dies de festival es podrà veure l'Orquestra Fireluche, que actuarà amb col·laboracions de Marc Parrot, Joan Enric (Els Amics de les Arts) o Maria Rodés; els Pulpopop o Isaac Ulam i José Domingo, que presenten un projecte per renovar la jota i l'havanera.

El festival tindrà una clausura molt especial a càrrec d'Albert Pla i The Pinker Tones, que han preparat un concert familiar.

A banda dels concerts, i en col·laboració amb la Universitat de Girona, també s'han programat xerrades i taules rodones amb presència de grups com La Pegatina i Dolo Beltran (Pastora), i també converses intergeneracionals entre Quico Pi de la Serra i Sanjosex o Mine! i Pau Riba.

stats