Cultura 30/04/2011

Es tanca l'acord per la futura museïtzació del Mas Miró a Mont-roig

La museïtzació del Mas Miró permetrà al visitant conèixer i endinsar-se en l’ambient dels primers anys de la creació de l’obra mironiana, i entendre la forta i estreta relació entre Miró, Mont-roig i el seu entorn

Redacció
2 min

BarcelonaAhir al matí els hereus de Joan Miró, Emili Fernández Miró i Joan Punyet Miró, i l'alcalde de Mont-roig del Camp van signar un acord per a la futura museïtzació del Mas Miró durant una trobada de caire privat. L'acord consisteix en contracte de lloguer durant 50 anys de la masia en favor del consistori, amb el qual s'assumeix el compromís de crear una fundació que gestioni la rehabilitació del mas i la seva conversió en casa museu, amb l'objectiu de mantenir viu el record i la memòria d'una figura universal dins la història de l'art com Miró. El dret del lloguer comprèn el Mas Miró, el mobiliari i tot allò que hi hagi a l'interior de la masia, així com les finques i terres de conreu (unes 10 hectàrees, aproximadament). El mas, pel seu sentit artístic i arquitectònic, va ser catalogat, el 2006, Bé Cultural d'Interès Nacional.

La museïtzació del Mas Miró permetrà al visitant conèixer i endinsar-se en l'ambient dels primers anys de la creació de l'obra mironiana, i entendre la forta i estreta relació entre Miró, Mont-roig i el seu entorn. També suposarà una gran oportunitat de futur a nivell cultural, econòmic i artístic per a un municipi eminentment turístic i resoldrà, alhora, una mancança històrica en tancar el triangle mironià Barcelona-Mallorca-Mont-roig del Camp.

La Comissió destaca que l'interès cultural, artístic i turístic de l'acord supera l'àmbit local, i suposa una passa de gegant en la vitalitat cultural universal. També celebra el fet que la rúbrica de l'acord suposa el principal objectiu turístico-cultural del mandat municipal que tot just ara finalitza, la culminació d'una aspiració conjunta que s'ha estat gestant des de fa mesos i que agafa forma quan es compleixen els 100 anys de l'arribada de Miró, per primer cop, a Mont-roig del Camp.

Com serà aquest museu estarà determinat per un Pla Director que ja està pràcticament enllestit. Un Consell consultiu, format per experts, la família i la Fundació Miró de Barcelona, acabarà de determinar els principals atractius de la casa museu "Mas Miró", alguns dels quals seran exposicions permanents i temporals amb obra original, programes educatius, activitats culturals, botiga de productes de la terra conreats a la finca o a Mont-roig, un restaurant que ofereixi cuina de la terra, una biblioteca-centre de documentació, i altres espais polivalents. Per poder portar a terme la rehabilitació i adequació de la futura casa museu "Mas Miró", l'Ajuntament ja ha iniciat converses i els tràmits necessaris per aconseguir que s'hi destini l'1% cultural del govern de l'estat.

stats