Publicitat
Publicitat

Art

És la primera gran exposició del museu novaiorquès sobre aquesta icona de l'expressionisme abstracte

El MOMA es bolca en Willem de Kooning

Unes dues-centes obres del pintor holandès Willem de Kooning conformen la retrospectiva que des d'avui dedica el Museu d'Art Modern de Nova York (MOMA) a un dels artistes més destacats i prolífics del segle XX

Es tracta de la primera gran exposició que el prestigiós museu novaiorquès dedica a De Kooning (1904-1997) i en què ha buscat reflectir tota la trajectòria de la seva obra, desenvolupada al llarg de set dècades i que el van consagrar com un dels grans de l'expressionisme abstracte del segle passat. "Aquesta mostra suposa una oportunitat única per estudiar el desenvolupament artístic de Willem de Kooning al llarg de gairebé setanta anys, des dels seus inicis acadèmics a Holanda a les seves pintures abstractes de finals dels vuitanta", va assenyalar el museu.

El comissari de la mostra, John Elderfield, s'ha referit a la rellevància artística de Willem de Kooning, així com "a la seva revolucionària importància per a l'art modern en la seva globalitat". "Aquesta exposició demostra com De Kooning mai va seguir un únic i definit camí", va assenyalar Elderfield, que també va explicar que l'artista va evolucionar "cap a l'abstracció per trobar la continuïtat en el canvi permanent".

La retrospectiva, que es podrà visitar fins al 9 de gener de 2012, ocupa la sisena planta del temple de l'art modern novaiorquès, amb gairebé 200 obres, entre pintures, escultures o dibuixos, procedents tant de museus com de col·leccions privades i públiques, i desplegades en set sales que ocupen més de 1.500 metres quadrats. És també la primera de caràcter global que un museu realitza sobre l'obra del mestre de l'expressionisme abstracte.

A les parets i sales del MOMA han quedat representats "gairebé tots els treballs realitzats per De Kooning, tant en la tècnica com en els temes, ja que aquesta retrospectiva inclou pintures, escultures, dibuixos i gravats", va afegir l'expert. Entre elles hi ha algunes de les més destacades, considerades peces clau en la trajectòria del pintor nascut a Rotterdam el 24 d'abril de 1904 i que va emigrar a mitjans de la dècada dels vint als Estats Units per establir-se a Nova York, on va viure fins la seva mort a Long Island, el 17 de març de 1997.

De Kooning és considerat com el major exponent de l'expressionisme abstracte del segle XX i era un dels artistes més destacats entre el grup conegut com l'"Escola de Nova York", que a mitjans del passat segle va reunir talents de la talla de Jackson Pollock, Mark Rothko, Franz Kline o Adolph Gottlieb. A les sales del MOMA es poden contemplar conegudes obres del mestre holandès com Pink Angels (1945) o Excavation (1950), a més de la seva coneguda sèrie titulada Women (1950-53), així com les seves primerenques Still Life (1916-1917) i Still Life (Bowl, Pitcher and Jug), executada cap a 1921, quan encara vivia a Holanda.

La mostra permet contemplar les tècniques utilitzades per l'artista en les seves famoses pintures de figures de dones, realitzades entre 1940 i 1946 i creades mitjançant un procés en el qual barrejava els dibuixos en carbonet amb pintures a l'oli aplicades en capes alternatives, va explicar el museu . Les fotografies que relaten l'evolució de la seva coneguda Woman, I (1950-1952) obren aquesta retrospectiva i són la primera mostra del treball de l'artista amb la qual el visitant es topa en entrar a la sala.També conté exemples de les seves sèries artístiques més importants i seguint un ordre cronològic des de les pintures figuratives del principi de la dècada dels quaranta a les composicions en blanc i negre de 1948-49. Igualment s'han inclòs obres d'art abstracte urbà que el pintor holandès va fer a mitjans dels cinquanta, així com les del seu retorn a l'art figuratiu una dècada després i els seus treballs posteriors.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT