LITERATURA
Cultura 12/10/2012

Les 5 respostes del Nobel Mo Yan a les crítiques polítiques

Mo Yan ha assegurat que espera que el seu compatriota i dissident Liu Xiaobo, Nobel de la pau 2010, sigui excarcerat "com més aviat millor"

Reuters / Efe
2 min
Mo Yan, premi Nobel / REUTERS

PequínEl Nobel de literatura 2012, Mo Yan, ha replicat als seus detractors en una roda de premsa un dia després de rebre el guardó. Contra les crítiques que l'han acusat de ser un intel·lectual afí al règim i poc sensible amb els dissidents, ha afirmat que haurien de llegir els seus llibres.

1- "Crec que molts dels meus crítics no han llegit mai els meus llibres. Si ho haguessin fet, haurien comprès que s'han escrit sota una gran pressió i m'han exposat a grans riscos", s'ha defensat. L'autor ha dit que escriu "des de la perspectiva de l'ésser humà".

2- "Treballo a la Xina, escric a la Xina, sota líders del Partit Comunista. Però la meva obra no pot quedar restringida pels partits polítics", ha declarat l'autor, vicepresident de l'Associació d'Escriptors Xinesos.

3- Ha afirmat que espera que el premi Nobel de la pau 2010, Liu Xiaobo, "pugui aconseguir la seva llibertat com més aviat millor i que es pugui lliurar completament a les seves investigacions sobre el sistema polític i social". El Nobel ha trencat així el seu silenci –que es llegia com a col·laboracionista– sobre la condemna d'11 anys de presó per a Liu, el 2009, per incitar a la subversió contra l'estat. Mo ha dit que va llegir part de la crítica literària del dissident durant els anys vuitanta però des de llavors no ha tingut contacte amb Liu.

4- Mo ha assenyalat que el guardó que ha rebut "és literari, no polític".

5- "Alguns dels que m'han criticat a la xarxa són membres del Partit Comunista. Ells també estan dins el sistema. I alguns s'han beneficiat tremendament del sistema".

Aquestes reaccions responen a les crítiques dels dissidents xinesos i altres escriptors, que han defensat que no mereixia el premi, entre altres coses perquè va participar en una xerrada commemorativa de Mao Zedong. Ell ha dit que algunes afirmacions del líder sobre l'art són "raonables, com les que va pronunciar sobre les relacions entre l'art i la vida".

stats