CLÀSSICA
Cultura 02/02/2012

Tret de sortida a l'Any Montsalvatge

Al març es commemoraran els 100 anys del naixement del compositor gironí, amb un dens programa d'activitats a Catalunya i a l'estranger

Ara
1 min

BARCELONAL'11 de març del 2012 es commemorarà el centenari del naixement del compositor Xavier Montsalvatge, un dels compositors clau de la segona meitat del segle XX. L'efemèride servirà per aprofundir en la seva extensa i variada obra –"va tocar tots els pals", va destacar ahir Antoni Colomer–, i en la personalitat d'aquest gironí, que des de les arrels de la música més popular, la música antillana, va arribar a ser universal.

Les màximes institucions del país es bolcaran en l'aniversari de Montsalvatge, que tindrà diverses dates clau. Al març, un concert a Girona serà la posada de llarg de l'Any Montsalvatge, però també es farà un documental que preestrenarà la Filmoteca; es realitzarà una exposició de la seva vida i obra –contextualitzada en la història de l'art del segle XX– que passarà per Barcelona, Girona, Madrid i Nova York; les institucions musicals catalanes i espanyoles i els festivals internacionals programaran concerts del seu repertori; es publicaran nous discos, i es publicarà la seva biografia i articles publicats com a crític musical.

El conseller ha posar de relleu que Montsalvatge “té una personalitat musical extremadament atractiva, reconeguda per tothom, reconeguda a nivell internacional, que s’endinsa dins tots els registres possibles”. “Segurament per aquesta combinació magnífica entre haver nascut a Girona i haver viscut a diversos llocs del món s’ha convertit en una persona que des de la singularitat buscava sempre la universalitat”.

stats