Música
Cultura 04/02/2011

Montserrat Caballé, doctora 'honoris causa' per la Universitat de Barcelona

La soprano, visiblement emocionada, ha fet una crida a favor de la pau, la convivència i el desenvolupament de la ciència al seu discurs d'investidura

Efe
2 min
Montserrat Caballé durant l'acte d'investidura

BarcelonaLa cantant d'òpera Montserrat Caballé ha estat investida aquest migdia doctora honoris causa per la Universitat de Barcelona, en reconeixement als seus mèrits artístics al llarg de la seva trajectòria professional. L'acte, que s'ha celebrat al paranimf de l'edifici històric, s'ha iniciat amb un discurs del professor, Xosé Aviñoa, que ha glossat la figura i els "mèrits rellevants" de la soprano. Acompanyada per la seva família, amb el seu marit i la seva filla Montserrat en primera fila, Caballé ha reconegut que ha hagut d'aguantar les llàgrimes quan el rector Dídac Ramírez ha pronunciat les paraules d'investidura, li ha col·locat el birret, i li ha lliurat un anell i uns guants blancs, com a símbol de la puresa.

Recolzada en una crossa, la nova doctora ha iniciat el discurs reconeixent que li faltava l'aire i que desitjaria tenir "una riquesa de vocabulari i una facilitat de paraula que una ocasió tan especial mereix". Encara que ha fet un esment a la família Bertrand i al doctor Rocha i ha ressaltat que es considera una dona afortunada perquè la música ha guiat la seva vida, les seves paraules han abandonat aviat aquesta senda i el que ha volgut és endinsar-se, com a ambaixadora de la UNESCO, en el camí de la cultura de la pau i fins i tot de l'ecologisme.

En aquest sentit, ha parlat del "meravellós planeta Terra", al que ha qualificat de miracle de l'Univers, on es desenvolupa la convivència: "Encara que els humans ens hàgim oblidat i la deterioració del planeta va en augment, incrementant-se la pobresa a passos engegantits" i amb "guerres absurdes" que es generen per la confrontació d'ideologies diverses.

Al seu judici, el tema primordial en aquest moment és que s'uneixin els esforços per aconseguir la pau, la convivència i el desenvolupament de la ciència.

Així mateix, ha asseverat que els Drets Humans "no es tenen, ni s'ofereixen, sinó que es conquisten i es mereixen cada dia", i ha agregat que la pau al món "comença en un mateix. Sense futur compartit, no hi haurà futur", ha postil·lat.

Per la seva banda, el rector Dídac Ramírez ha mantingut que la incorporació de la doctora Montserrat Caballé a la universitat barcelonina aportarà les virtuts que la caracteritzen: "La professionalitat, el sentiment, l'humanisme, l'alegria i l'optimisme contagiós".

El títol de la universitat barcelonina se suma al que la soprano ja té de Mèxic, Moscou, València, Santander i Nàpols.

El cor de cambra Dyapason ha posat el toc musical a l'acte, al que, entre uns altres, han assistit el secretari d'Universitats de la Generalitat, Antoni Castellà, el director general del Liceu, Joan Francesc Marco, i l'ex rector de la Universitat de Barcelona Josep Maria Bricall.

stats