CINEMA
Cultura 29/04/2011

Montxo Armendáriz s'endinsa en les conseqüències dels abusos sexuals a menors a 'No tengas miedo'

Xavi Serra
3 min

BarcelonaEl director Montxo Armendáriz torna a la gran pantalla després de sis anys de silenci cinematogràfic amb una història sobre els abusos sexuals a menors. A No tengas miedo, Armendáriz explica com situacions d'aquestes característiques trastornen la vida d'una jove i li impedeixen viure feliçment durant molts anys, fins que amb força aconsegueix canviar el rumb de la seva vida. Amb la història de la Sílvia i el seu pare, interpretats per Michelle Jenner i Lluís Homar, el cineasta navarrès aprofundeix sobre un problema real a la societat que sovint és difícil de detectar i comunicar. Així, Armendáriz utilitza el cinema per presentar un problema i facilitar a l'espectador que hi reflexioni.

De petita, la Sílvia és víctima d'abusos per part del seu pare, un fet que li condicionarà el caràcter, la salut i tota la seva vida. Com afrontar-se a aquest conflicte, per superar-lo, és un procés que li portarà moltes emocions i experiències desagradables. Aquest és el retrat que Montxo Armendáriz fa d'un problema que lamentablement, diu el director navarrès, és més freqüent del que la gent creu. Armendáriz reconeix que desconeixia totalment el tema, i que li va sorprendre moltíssim. El director va entrar en contacte amb les víctimes i li van sorprendre les conseqüències psíquiques i mentals que pateixen.

Per això va voler dur-lo al cinema "amb la quotidianitat" amb què ell mateix havia descobert que "desgraciadament" existia el problema. No li interessava ni el morbo ni el sensacionalisme amb què normalment es tracten aquests temes, i per això reconeix que li va costar trobar el punt de vista amb què havia de mostrar-lo, a diferència de la manera com apareix als mitjans de comunicació. Així, Armendáriz va optar per explicar la història de la nena i les seqüeles que li provoquen els abusos, fins que decideix començar a superar-les.

Tanmateix, Armendáriz és partidari no tant de denunciar sinó de suggerir. Diu que no li agrada donar solucions, i per això "no he volgut ni estigmatitzar'' l'agressor, afegeix Armendáriz, malgrat que és una persona amb actes penalitzables. Per això diu que no li interessava tant denunciar com mostrar a l'espectador i que "sigui el mateix espectador que s'impliqui a crear els elements perquè això passi al mínim possible".

El personatge de la nena, interpretada per Michelle Jenner, és la víctima del seu pare que ha de lluitar contra la soledat del conflicte lluny dels actes del seu pare. Jenner, en un dels seus primers papers cinematogràfics, destaca que és tot un repte assumir un personatge complicat com és la Sílvia, un personatge que ha construït a base de testimonis reals, i ha volgut destacar la seva fortalesa malgrat que siguin persones vulnerables, insegures i poruges. Jenner s'ha mostrat confiada que la pel·lícula ajudi a donar veu a un tema "molt tabú", que comprota que les víctimes se sentin soles. Per això, destaca que No tengas miedo aporta "esperança" i fa una crida a la denúncia i a explicar el problema.

Montxo Armendáriz tenia clar, doncs, que no volia estigmatitzar ni el problema ni les víctimes, ni tampoc els agressors. Per això, el pare, interpretat per Lluís Homar, apareix com un home normal, amb els seus propis problemes, un personatge que l'actor ha allunyat del "típic dolent" per poder jugar amb les seves característiques i aconseguir comprendre "aquest tipus de persones, que també són malalts, amb patologies terribles en les conseqüències". Per això diu que s'ha apropat i ha fet "un viatge per les foscors de l'ànima humana", i ho ha fet partint de la base que "tots som abusadors" i que aquesta característica forma part de l'ésser humà. Per Homar, la pel·lícula dóna veu a les víctimes i les anima a evitar la por a denunciar.

No tengas miedo s'estrena aquest divendres a les sales de tot l'Estat espanyol.

stats