Cinema

Mor Elvira Quintillá als 85 anys

L'actriu catalana, pionera de la televisió espanyola, va ser la mestra Eloisa de 'Bienvenido, Mister Marshall'

L'actriu Elvira Quintillá, la mestra Eloisa de 'Bienvenido, Mister Marshall', ha mort avui a Madrid als 85 anys, segons fonts familiars.

Nascuda a Barcelona el 19 de setembre del 1928, Quintillá va estar casada amb el desaparegut actor José María Rodero i va ser una de les pioneres de la televisió espanyola. El 1941 va debutar professionalment al teatre a 'La venta de los gatos'. Aquell any va tenir la seva primera oportunitat al cinema a 'Los millones de Polichinela', i més tard va protagonitzar pel·lícules com 'Esa pareja feliz' (1953), de Juan Antonio Bardem i Luis García Berlanga; 'Bienvenido, Mister Marshall' i 'Plácido' (1961), ambdues de Berlanga; 'Un día perdido' (1954), de Forqué, i 'Manicomio' (1954), de Fernando Fernán-Gómez.

Quintillà va passar a un segon pla per dedicar-se als seus fills, Cristina i José María. Es va reincorporar a l'escena teatral amb un muntatge de 'La gavina' sota la direcció de Manolo Collado. El 1982 l'actriu va formar part del repartiment de 'La colmena', de Mario Camus, i el 1998 va participar a la pel·lícula 'Junts', de Mireia Ros.

Pionera del blanc i negre, va tenir grans èxits a la televisió, tant amb personatges dramàtics com còmics. En aquest mitjà va actuar en obres com 'Leocadia', 'Tercero izquierda' i 'Calígula', i en sèries com 'Una mujer de su casa' i 'Escuela de maridos', que li va donar gran popularitat. La capella ardent de l'actriu quedarà instal·lada aquest divendres a la tarda al tanatori de la M-30 de Madrid, i el seu enterrament tindrà lloc demà a la capital espanyola.