CULTURA
Cultura 30/04/2011

Mor als 99 anys l'escriptor argentí Ernesto Sábato

Sábato era l'únic referent que quedava dels grans escriptors de la literatura argentina, però els problemes de salut el mantenien retirat a la seva residència de Santos Lugares, als afores de Buenos Aires

Redacció
1 min
Ernesto Sábato, en una imatge d'arxiu

Buenos AiresL'escriptor argentí Ernesto Sábato ha mort aquest dissabte als 99 anys a la seva casa dels afores de Buenos Aires, on estava reclòs des de feia anys pels problemes de salut que arrossegava, segons ha informat Efe. A causa de la seva ceguesa, l'autor, el darrer dels referents dels grans escriptors de la literatura argentina, s'havia vist obligat els últims anys a abandonar la lectura i l'escriptura i omplia el seu temps amb la pintura i altres aficions. En els últims dies una bronquitis havia complicat la seva salut, ha destacat en declaracions en una emissora de ràdio argentina la seva companya Elvira González Fraga.

p { margin-bottom: 0.21cm; }

Nascut a Rojas el 24 de juny de 1911, va abandonar la seva carrera científica als anys 40 per bolcar-se en la literatura amb la publicació del recull d'assaigs 'Uno y el Universo'. El reconeixement internacional li va arribar el 1961 amb 'Sobre héroes y tumbas' i la consagració el 1974 amb 'Abaddón el exterminador', que completen la trilogia iniciada amb 'El túnel' (1948), adaptada al cinema el 2006.

Guardonat amb el Premi Cervantes el 1984 i proposat com a candidat al Nobel de Literatura de 2007, Ernesto Sábato no només va ser reconegut pel seu ofici d'escriptor, sinó que a més va presidir el 1984 la Comissió Nacional sobre Desaparició de Persones (Conadep). Aquest grup va redactar l'informe "Nunca Más", una obra clau que relata els horrors de l'última dictadura militar argentina (1976-1983).

L'última obra publicada de Sábato, que també va rebre els premis Gabriela Mistral (1983) i Menéndez Pelayo (1997), va ser 'España en los diarios de mi vejez', fruit dels seus viatges al país el 2002, mentre Argentina es submergia en la més ferotge crisi econòmica de la seva història.

stats