ARQUITECTURA

Mor l'arquitecta italiana Gae Aulenti, autora de les reformes del Museu d'Orsay i del MNAC

Se la coneixia com 'la senyora de l'arquitectura' i ha treballat fins aquest darrer any. Se li retrà homenatge diumenge a la Scala de Milà

L'arquitecta italiana Gae Aulenti , autora del projecte de reforma del Museu d'Orsay de París i del Museu Nacional de Catalunya ha mort  als 84 anys a Milà. N ascuda a Palazzolo dello Stella , a la província nord-oriental d'Udine ( regió del Friuli - Venezia - Giulia ) el 1927 , estava malalta des de feia temps .

Dissenyadora d'interiors i espais industrials , Aulenti va estudiar a la Universitat Politècnica de Milà i va desenvolupar la seva tasca entre Milà i Venècia , ciutat on restaurar el Palau Grassi (1985) . També va participar en el projecte del Museu Nacional d'Art Modern de París, el Centre Pompidou. A Barcelona , amb l' arquitecte Josep Benedito , Aulenti va treballar en la dècada dels anys 90 a la conversió del Palau Nacional de Barcelona aixecat per la Expo de 1929 en el nou Museu Nacional d'Art de Catalunya . El projecte va durar 18 anys: es va reobrir per fases, el 1995, 96, 97 i tot el complex el 2004. Admirava la vista panoràmica de la ciutat que oferia aquell edifici dalt de la muntanya i estava especialment satisfeta de les galeries que havia aconseguit des del renaixement al segle XX. El seu objectiu va ser "adaptar espais antics a la sensibilitat contemporània, valorar les obres i torbar la il·luminació perfecta".

L'arquitecta també és autora de la restauració del Palazzo Branciforte a Palermo, de l'aeroport de San Francesco di Perugia i l'Institut italià de cultura de Tòquio. D'aquí 10 dies s'inaugurarà el seu darrer projecte, la nova terminal d'aeroport d'Umbria (Perugia). Aulenti també va dissenyar escenaris per al director italià de teatre Luca Ronconi .

Més continguts de