Mor Javier Muguerza, el modernitzador de la filosofia espanyola

Va difondre la filosofia analítica i els corrents morals i polítics anglosaxons i alemanys

El filòsof i professor Javier Muguerza (Màlaga, 1939), creador de l'Institut de Filosofia del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i considerat un dels responsables de la modernització de la filosofia espanyola, ha mort aquest dimecres als 82 anys a Madrid.

Muguerza va tenir una llarga trajectòria acadèmica que el va portar a ser catedràtic emèrit de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED), de la Universitat de la Laguna, a Tenerife, i de la Universitat Autònoma de Barcelona. Als 70 anys es va jubilar per dedicar-se a l'escriptura.

"Va ser, segurament, l'intel·lectual espanyol més influent de la segona meitat del segle XX, un gran mestre", afirma el degà de la Facultat de Filosofia de la UNED, Jesús Zamora. Muguerza va exercir la docència "de forma brillant, impulsant línies d'investigació de les quals la universitat s'ha enriquit enormement", ha comentat també el rector de la UNED, Ricardo Mairal.

Al CSIC, Muguerza va contribuir durant 40 anys a la modernització del pensament espanyol, donant a conèixer la filosofia analítica, la teoria crítica i els corrents morals i polítics anglosaxons i alemanys. Va publicar diversos llibres i assajos sobre filosofia, entre els quals destaquen 'La razón sin esperanza' (1977), 'Desde la perplejidad. Ensayos sobre la ética, la razón y el diálogo' (1990), 'La concepción analítica de la filosofía' (1974) i 'Ética de la incertidumbre' (1998).