Cultura 31/07/2012

Mor l'arquitecte Joan Bassegoda Nonell, màxima autoritat en l'obra de Gaudí

Com a responsable de la Càtedra Gaudí, Bassegoda Nonell va ser un dels màxims divulgadors de l'obra de l'arquitecte modernista i un dels més grans experts en la restauració de les seves obres. Ha mort als 82 anys

Efe
2 min
L'arquitecte Joan Bassegoda / Gaudí club

BarcelonaL'arquitecte Joan Bassegoda Nonell, una de les màximes autoritats en la vida i obra d'Antoni Gaudí, va morir aquest dilluns a Barcelona als 82 anys, segons ha informat l'Associació d'Amics de Gaudí.

Nascut a Barcelona el 1930, Bassegoda Nonell es va llicenciar a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB) l'any 1956 i el 1966 va ser elegit president de l'Associació d'Amics de Gaudí.

El 1968 va obtenir la Càtedra d'Història de l'Arquitectura de l'ETSAB i va ser nomenat director de la Reial Càtedra Gaudí-UPC, càrrec que va ocupar fins que es va jubilar l'any 2000, quan va ser designat conservador vitalici de la càtedra. El 2010 va passar a ser-ne director honorari.

Com a responsable de la Càtedra Gaudí, Bassegoda Nonell va ser un dels màxims divulgadors de l'obra del gran arquitecte modernista i un dels més grans experts en la restauració de les seves obres.

En la seva faceta professional com arquitecte es va especialitzar en la restauració de monuments i edificis històrics, tant gaudinians –Casa Batlló, Parc Güell, Casa Calvet o la Cripta de la Colònia Güell–, com medievals –catedral de Barcelona, Santa Maria del Mar, monestir de Poblet– o d'altres èpoques –Palau de la Música Catalana, Teatre del Liceu.

Bassegoda Nonell va escriure una trentena de llibres i prop de 1.500 articles dedicats a la història de l'arquitectura i, sobretot, a l'obra i vida de Gaudí.

Entre els seus llibres destaquen 'Guia de Gaudí' (1970), 'La catedral de Barcelona' (1973), 'Història de l'arquitectura' (1976), 'La Pedrera de Gaudí' (1980), 'El gran Gaudí' (1989) i 'Gaudí o espai, llum i equilibri' (2002).

Joan Bassegoda Nonell va ser també membre i president de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, corresponent de les acadèmies de San Fernando de Madrid i Santa Isabel de Sevilla, entre d'altres, i va rebre la Medalla d'Or de les belles arts.

stats