Mor l'escultor José Luis Sánchez, pioner de l'abstracció a l'estat espanyol

Va ser un dels referents de la disciplina, que fusionava amb l'arquitectura

L'escultor d'Almansa (Albacete) José Luis Sánchez ha mort aquest dimecres als 91 anys. Sánchez va ser un dels pioners de l'abstracció a Espanya, juntament amb figures com Rafael Canogar, Antonio Saura i Manolo Millares. Coetani de l'escultor Eduardo Chillida, va ser també un dels referents d'aquesta disciplina a l'Estat. El 2009 va ser nomenat Fill Predilecte de Castella-la Manxa i des del 1987 era membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando. 

Nascut el 1926, Sánchez va estudiar a Madrid, a Roma, a Milà i a París i tenia una dilatada trajectòria dedicada a l'escultura. La seva obra està impregnada de nocions pròximes a l'arquitectura i és fruit de la col·laboració amb arquitectes com Miguel Fisac, Javier Carvajal i José Luis Fernández, als quals va conèixer després d'establir-se a Madrid el 1955. Aquesta proximitat amb l'arquitectura ha confegit a les seves escultures unes formes característiques que conviden a aproximar-s'hi i tocar-les. Entre les seves obres hi ha 'Torres de Colón' del 1965, 'El Pórtico de la Mancha' del 1980 i l''Escudo sobre Ara' del 2007. 

Al llarg de la seva trajectòria, Sánchez va rebre nombrosos reconeixements, entre els quals hi ha la Medalla de l'Exposició Nacional de Belles Arts el 1954, la Medalla d'Or de la tercera Biennal d'Art Sacre de Salzburg el 1962 i el Premi a l'Exposició Internacional de Petita Escultura de Budapest el 1981. Les seves obres són a diferents museus com el Reina Sofia de Madrid, la Real Acadèmia de Belles Arts de Madrid i els Museus Vaticans.

Més continguts de