Cinema
Cultura 08/08/2012

Mor als 101 anys Kurt Maetzig, el cineasta del règim comunista alemany

Vetat en la indústria cinematogràfica durant el règim nazi per ser fill d'una jueva, molts dels seus films posteriors van estar al servei de l'aparell propagandístic de la RDA

Efe/ara
1 min

BarcelonaKurt Maetzig, el director alemany que va posar el seu cinema al servei del règim comunista de la RDA, ha mort als 101 anys, segons han informat fonts de la família. Maetzig va començar la seva carrera com a operador de càmera i ajudant de direcció, però l'arribada el 1933 del partit nazi al poder va impedir que dirigís cap pel·lícula per la seva ascendència jueva per part de mare. El 1944 es va unir al clandestí partit comunista alemany i, després de la caiguda dels nazis, va preferir viure en el bàndol comunista.

A partir de llavors, va rodar melodrames com 'Ehe im Schatten' ('Matrimoni a l'ombra', 1947) i 'Das Kaninchen bin ich' ('El conill sóc jo', 1965), així com pel·lícules d'encàrrec per al govern de l'Alemanya de l'Est. Cineasta oficial del règim, el 1946 va contribuir a fundar els estudis DEFA de la RDA i durant una dècada va dirigir l'escola de cinema del país.

Als anys 60 va estrenar 'Das Kaninchen bin ich', un drama sobre una noia a la qual no se li permet estudiar perquè el seu germà és a la presó. Les autoritats no ho van veure amb bons ulls i Maetzig va caure en desgràcia a ulls del règim. Ell es va retirar de la professió a mitjans dels anys 70, tot i que va continuar com a membre de l'Acadèmia de Belles Arts de Berlín. Vivia retirat a la seva casa de Mecklenburg-Pomerània, a l'est d'Alemanya.

stats