Mor als 93 anys Marisa Merz, exponent de l''arte povera'

Va ser l'única dona d'aquest moviment italià, que reivindicava l'ús de materials humils

L'artista italiana Marisa Merz, exponent i única dona del col·lectiu de l''arte povera' italià, ha mort aquest dissabte a l'edat de 93 anys a la seva ciutat natal, Torí (nord-oest d'Itàlia), segons han informat avui els mitjans locals. Va estar casada amb Mario Merz, un dels integrants d'aquest grup d'artistes sorgits a Itàlia en la dècada de 1960 i que es caracteritzaven per utilitzar materials humils i industrials en les seves instal·lacions. També en van formar part artistes de la talla de Jannis Kounellis, Alighiero Boetti, Giulio Paolini, Giuseppe Penone i Giovanni Anselmo.

L'artista va debutar el 1966 exposant al seu estudi de Torí escultures de làmines d'alumini, amb forma d'espiral, mòbils i irregulars, i va apostar per la metamorfosi de l'obra. Aviat va destacar per introduir en el llenguatge de l'escultura contemporània elements considerats tradicionalment propis de l'artesania femenina, i va donar dignitat artística a aquests materials. En les seves creacions, fetes amb materials industrials i aparences orgàniques, Merz va desenvolupar una poètica singular a través de diferents mitjans expressius, des de l'escultura a la pintura, el disseny i les instal·lacions artístiques.

Les seves obres van ser exposades en importants centres com el Georges Pompidou de París, el Hammer Museum de Los Angeles, el Museu Metropolità d'Art de Nova York i el Guggenheim i la Tate de Londres. El 2013, durant la 55a edició de la Biennal d'Art de Venècia, va rebre el Lleó d'Or a la trajectòria juntament amb la pintora austríaca Maria Lassnig. Els organitzadors del certamen venecià van destacar el seu paper singular en aquest corrent d'avantguarda italià i la recerca de la interioritat i la subjectivitat individual en les seves creacions.

  • Etiquetes