Publicitat
Publicitat

Cinema

Mor Michael Cacoyannis, director de 'Zorba el grec'

El seu film més recordat també va suposar el descobriment de l'actriu Irene Papas. El director representava "la versió més creativa i extrovertida de la cultura grega"

Michael Cocayannis, el cineasta d'origen xipriota, ha mort avui als 89 anys a Atenes. Va dirigir Zorba el grec, una de les últimes obres del cinema clàssic grec i va descobrir la gran actriu Irene Papas. L'escena del ball d'Anthony Quinn a 'Zorba el grec' és, probablement, en el rànquing de les més populars de la història del cinema, vista per molta gent que potser no ha vist mai el film.

Nascut a Xipre el 1921, Cocayannis es va criar al Regne Unit i el 1947 va debutar al cinema com a actor, abans de convertir-se en director. Zorba el grec (1964) és el seu llargmetratge més conegut; va comptar amb la participació d'Anthony Queen i la música de Mikis Theodorakis per retratar la Grècia rural, pobra i austera i els seus costums. 

Per al crític de cinema Michel Demopoulos, "va ser el cineasta que va portar el cinema grec a un cert grau de maduresa". Després d'un primer període neorealista, als anys seixanta va renovar el gènere de la tragèdia grega a partir de la utilització d'escenaris naturals. Electra (1962), que va obtenir el premi del jurat de Cannes, i Ifigènia (1977) són dos dels títols més destacats.

Com a director, a més de descobrir Irene Papas –amb qui va comptar per la sèrie de clàssics–, va treballar amb Katherine Hepburn i Vanessa Redgrave a Troianes (1971).

"Mihalis Cacoyannis representa la versió més creativa i extrovertida de la cultura grega", ha manifestat el ministre de Cultura Pavlos Geroulanos en un comunicat. En els darrers anys, Cacoyannis s'havia dedicat a una fundació dedicada al cinema i el teatre a Atenes. 

Atipa't de cultura

Més continguts de

Atipa't de cultura
PUBLICITAT
PUBLICITAT