Cinema
Cultura 25/07/2011

Mor Michael Cacoyannis, director de 'Zorba el grec'

El seu film més recordat també va suposar el descobriment de l'actriu Irene Papas. El director representava "la versió més creativa i extrovertida de la cultura grega"

Afp
1 min
Michael Cacoyannis posa amb Irene Papas a l'estrena de 'Troianes'

Michael Cocayannis, el cineasta d'origen xipriota, ha mort avui als 89 anys a Atenes. Va dirigir Zorba el grec, una de les últimes obres del cinema clàssic grec i va descobrir la gran actriu Irene Papas. L'escena del ball d'Anthony Quinn a 'Zorba el grec' és, probablement, en el rànquing de les més populars de la història del cinema, vista per molta gent que potser no ha vist mai el film.

Nascut a Xipre el 1921, Cocayannis es va criar al Regne Unit i el 1947 va debutar al cinema com a actor, abans de convertir-se en director. Zorba el grec (1964) és el seu llargmetratge més conegut; va comptar amb la participació d'Anthony Queen i la música de Mikis Theodorakis per retratar la Grècia rural, pobra i austera i els seus costums.

Per al crític de cinema Michel Demopoulos, "va ser el cineasta que va portar el cinema grec a un cert grau de maduresa". Després d'un primer període neorealista, als anys seixanta va renovar el gènere de la tragèdia grega a partir de la utilització d'escenaris naturals. Electra (1962), que va obtenir el premi del jurat de Cannes, i Ifigènia (1977) són dos dels títols més destacats.

Com a director, a més de descobrir Irene Papas –amb qui va comptar per la sèrie de clàssics–, va treballar amb Katherine Hepburn i Vanessa Redgrave a Troianes (1971).

"Mihalis Cacoyannis representa la versió més creativa i extrovertida de la cultura grega", ha manifestat el ministre de Cultura Pavlos Geroulanos en un comunicat.

stats