Cultura 14/03/2011

Mor Owsley Stanley, el padrí de l'àcid lisèrgic

Va ser el primer que va sintetitzar el LSD per a consum massiu

Redacció
1 min
Owsley Stanley

BarcelonaOwsley Stanley, una figura preeminent de la contracultura nord-americana dels anys seixanta –l'home que va inundar d'àcid lisèrgic l'escena primerenca del flower power i va ser mànager de Grateful Dead– va morir ahir d'un accident de cotxe al seu país d'acollida, Austràlia.

Nét renegat d'un governador de Kentucky, Stanley va contribuir en gran part a la fundació de l'era psicodèlica sintetitzant més d'un milió de dosis d'àcid lisèrgic al seu laboratori de San Francisco.

Sam Cutler, road manager de Jimi Hendrix, recorda en el seu llibre de memòries You Cant' Always get Waht You Want que “va fer un àcid tant pur i meravellós que gent com Hendrix van escriure cançons sobre ell, i altres li van posar el seu nom a la seva banda”. Purple Haze (Boira Púrpura), l'himne de Hendrix, està inspirat en un viatge de l'àcid de Stanley.

Owsley va ser mànager de Grateful Dead, i va ser la persona que primer va tenir cura de dotar-los d'un equip de so important, en una època en què quasi no es feia atenció a aquest assumpte. Segons el San Francisco Chornicle, Stanley va començar a fabricar àcid lisèrgic després d'agafar la recepta d'una revista de química de l'Universitat de Berkeley. Després d'un raid de drogues l'any 1970, va passar dos anys a la presó.

Va emigrar a l'Austràlia tropical a principis dels vuitanta, temorós de l'adveniment d'una nova edat del gel. Allà sobrevivia venent escultures d'esmalt per internet. Es creu que tenia 76 anys.

stats