TEATRE
Cultura 23/07/2012

Mor l'actor Paco Morán, la meitat de 'l'estranya parella'

Originari de Còrdova, als anys 70 es va establir a Barcelona, on va protagonitzar comèdies tan populars com ara 'La extraña pareja' que va interpretar cinc anys seguits al costat de Joan Pera

Ara
2 min
L'actor Paco Morán al la cerimònia de lliurament del Premi Protagonista de Teatro del 2008

BarcelonaPaco Morán ha mort aquest dilluns als 81 anys. L'actor serà recordat sempre més pel seu paper còmic a 'La extraña pareja' al costat de Joan Pera, amb qui va compartir l'escenari del Teatre Borràs ininterrompudament del 1994 al 1999. Van arribar a batre el rècord Guiness de funcions d'una sola obra (més de 14.700 espectadors). Van aturar les funcions per indisposició de Morán però van tornar-hi. Van estar nou anys recitant cada nit la història de Neil Simon que havien interpretat al cinema Jack Lemmon i Walter Matthau. Després compartirien 'La jaula de las locas', '¡Mamáaa!' i 'Matar al presidente' i en totes les ocasions van repetir l'èxit. Van ser 12 anys de 'matrimoni' escènic.

Morán (Almodóvar del Río, Córdova) va protagonitzar desenes de comèdies populars, des que als anys 70 es va traslladar a Barcelona, després de l'èxit d'obres com 'La hora de la fantasia' i 'El apagón' de Patrick Shaffer. L'última obra que va protagonitzar –com era habitual, de la mà de la productora Focus– va ser 'El enfermo imaginario', una adaptació de Pau Miró i Marc Rosich sobre el text de Molière que li esqueia com anell al dit i demostrava el seu sentit de l'humor: el 2006 havia patit un accident i després una infecció, que l'havia situat al llindar de la mort. Dos anys després de sortir de la UCI tornava al teatre, tot i que la seva delicada salut ja no li va permetre tornar al ritme esgotador de funcions que havia mantingut. Llavors va assegurar que pretenia morir als escenaris.

Morán havia debutat als anys 50 a la televisió, on va aconseguir una gran popularitat gràcies a haver enregistrat fins a 2.500 programes. El 2012 la Generalitat li va atorgar la Creu de Sant Jordi.

stats