Mor Pere Godall, un dels últims supervivents de la Lleva del Biberó

El van enviar a la Batalla de l'Ebre amb 17 anys i, quan tenia por, tocava un piano imaginari a terra

Pere Godall, supervivent de la Lleva del Biberó, ha mort als 96 anys. Godall va ser president de l'Associació Lleva del Biberó 41. Nascut a Tarragona, el van enviar a l'Ebre amb 17 anys. En una entrevista que li va fer l'ARA fa quatre anys es descrivia a si mateix com a "pacifista, músic i exdirectiu de banca".

"La guerra no és com en les pel·lícules. Hi ha sarna, passes molta set, no pots amagar-te, et mulles, quan la manta queda xopa pesa deu quilos, et refugies en un paller i surts ple de polls. El pitjor era creuar les esplanades. Tot era un infern: les paves ens sobrevolaven a les sis del matí, després arribaven les metralladores, més tard bombes i més bombes, i al final els canons. I nosaltres, amb quatre fusells, no podíem fer res", explicava Godall a l'entrevista. Quan tenia por deia que tocava un piano imaginari a terra. I recordava els crits d'un jove soldat a qui van afusellar: "Mama, jo tenia por! Mama, jo tenia por". Durant els bombardejos de 1937, a Tarragona, van morir el seu pare, la seva padrina, la seva tieta, i la seva cosina.

Quan va acabar la guerra, va guanyar les oposicions per ocupar una plaça d'auxiliar administratiu al Banc Espanyol de Crèdit a Tarragona, on va treballar fins a la jubilació. De l'any 1947 al 1962, va ser director musical de Ràdio Tarragona i també va exercir de professor de música i compositor. La música era la seva passió. Godall també va col·laborar amb el documental 'Tarragona sota les bombes' (1937-1939) que va produir l'Arxiu Municipal de Tarragona.

La neta de Godall, Fàtima Pizà Godall, va escriure les memòries del seu avi: 'Una vida per recordar. Memòries de Pere Godall', que es va publicar el 2014.