Cultura 06/06/2013

Mor Rafel Marquina, l'inventor del setrill antigoteig

Era un dels pioners dels disseny industrial a Catalunya i va morir dimarts als 92 anys

Ara
1 min

BarcelonaL'arquitecte i dissenyador industrial Rafel Marquina, l'autor de les conegudes setrilleres antigoteig, va morir dimecres a Barcelona als 92 anys. Considerat un dels pioners del disseny industrial a Catalunya, el 1959 va entrar a formar part del patronat del FAD, juntament amb dos dels altres gran dissenyadors industrials catalans, Miquel Milà i Andreu Ricard. El 1961 les setrilleres antigoteig van ser reconegudes amb el premi Delta d'Or que concedeix la institució, i el 1989 en va presentar una nova versió.

Des del 1961, l'any en què les va crear, les setrilleres de Marquina han sigut imitades innombrables vegades. Tot i que aquest objecte és el que l'ha fet més conegut, Marquina, que es va formar com a arquitecte, va ser l'encarregat de la remodelació de la Joieria Roca, de Josep Lluís Sert, el 1969, i l'autor de l'interiorisme del Banc de Bilbao de la via Laietana.

La trajectòria de Rafel Marquina va començar el 1951 com a dissenyadors de mobles. El 1956 va col·laborar amb l'arquitecte Moragas Gallissà en l'execució d'una casa unifamiliar a Sant Just Desvern. El 1975 va realitzar l'interiorisme de la Direcció General d'Eduació Física i Esports de Madrid.

stats